De zorg voor een kind is niet goedkoop. U kampt met hoge kosten als uw kind jong is en moet ook nog geld reserveren voor een studie. Wat kost een kind precies? En hoe kunt u dat financieel bolwerken?

Eén kind slokt gemiddeld 17 procent van het besteedbaar gezinsinkomen op, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Voor twee kinderen bent u in totaal 26 procent van uw inkomen kwijt en voor drie kinderen 33 procent. Het gaat hierbij niet alleen om de kosten voor kleding, voeding en speelgoed, maar bijvoorbeeld ook indirecte kosten voor het gebruik van gas, water en elektriciteit.
Hoeveel de zorg voor een kind exact in euro's kost, is lastiger aan te geven. Zo maakt niet elke ouder gebruik van kinderopvang; een behoorlijke kostenpost.

Luiers
Als je alle kosten over de eerste achttien jaar bij elkaar optelt, komt u al snel uit op een ton. Rekent u maar mee. Aan voeding bent u volgens de voorbeeldbedragen van het Nibud over de eerste achttien jaar ruim 23.000 euro kwijt. Luiers kosten ongeveer 1.500 euro per kind. Aan kinderopvang betaalden ouders in 2011 jaarlijks gemiddeld 2.000 euro netto, maar dat bedrag ligt inmiddels een stuk hoger, vanwege forse bezuinigingen in de kinderopvangtoeslag. En dan zijn er nog de kosten voor kleding, meubels, speelgoed, fietsen en lidmaatschappen van sportverenigingen en andere clubjes.
Op de middelbare school lopen de kosten verder op. Vanaf schooljaar 2015-2016 komen daar studieboeken bij, want deze zijn dan niet langer gratis. En wat te denken van zak-, kleed- en belgeld? Volgens de Nibud-referentiecijfers bent u hiervoor, verdeeld over zes jaar, in totaal ruim 8.000 euro kwijt.

Studie
Gaat uw kind studeren, dan komt er een forse kostenpost bij. Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 950 euro kwijt aan studieboeken, kleding en vaste lasten, zoals huisvesting. Dit komt neer op ruim 11.000 euro per jaar. Een thuiswonende student kost circa 550 euro per maand, ofwel 6.600 euro per jaar. Daar komt nog collegegeld bij; nu circa 1.800 euro per jaar.
Studenten verdienen gemiddeld 3.600 euro per jaar bij, waardoor jaarlijks een flink gat resteert. Veel ouders willen graag bijspringen, om te voorkomen dat hun kind een torenhoge studieschuld opbouwt. Dit aandeel zal waarschijnlijk toenemen, na afschaffing van de studiefinanciering.

Rente op rente
Deze situatie plaatst ouders in een spagaat: ze maken hoge kosten als hun kind jong is, maar willen ook . Toch valt de last mee, mits u tijdig begint met beleggen of sparen. Een voordeel van vroeg beginnen is dat u profiteert van het rente-op-rente-effect. Start u later, dan moet u maandelijks meer opzij leggen.