Nu kopen, later betalen. Het klinkt aantrekkelijk, maar is vaak een dure oplossing. Zelf vooraf het benodigde geld bij elkaar sprokkelen pakt vrijwel altijd voordeliger uit.

Nu genieten van een nieuwe keuken of auto en in termijnen afbetalen. Veel winkels bieden deze mogelijkheid aan. Soms gebeurt dit via een company card, waarbij klanten afgeloste bedragen opnieuw kunnen opnemen en zo voortdurend beschikken over wat extra bestedingsruimte.
Het lijkt verleidelijk om hierop in te gaan. Toch is het vaak niet de meest verstandige oplossing. Wie koopt op afbetaling, gaat eigenlijk een lening aan. Deze pakt in de praktijk vaak duur uit, omdat veel bedrijven het maximaal toegestane rentetarief hanteren. Dit bedraagt momenteel 15 procent. Hierdoor wordt een kast van 1.000 euro die u in bijna vier jaar aflost, per saldo ongeveer 30 procent duurder. Wie daarentegen zijn aankoop uitstelt en maandelijks 30 euro op een spaarrekening stort of belegt, is doorgaans een stuk voordeliger uit.

Renteloze lening
Soms adverteren aanbieders met een tijdelijke rente van nul procent. Of dit echt voordelig is, valt echter te bezien. Vaak staat er een hogere aankoopprijs tegenover of worden er kosten voor het afsluiten van de lening berekend, waardoor de aanbieding (deels) een sigaar uit eigen doos is.
Is dit niet het geval, zorg er dan voor dat u alle maandtermijnen keurig op tijd betaalt. Anders moet u over het restant alsnog een hoge rente betalen. Dit geldt ook als de lening na afloop van de renteloze periode nog niet volledig is afgelost.

Extra lucht
Wie een auto op afbetaling koopt, kan de maandlasten behoorlijk drukken door een deel van het aankoopbedrag tijdelijk aflossingsvrij te maken. U betaalt dit bedrag (slottermijn of slotsom genoemd) pas aan het eind van de looptijd van de lening terug, bijvoorbeeld uit de opbrengst van de verkoop van uw auto. Een andere optie is de inruilwaarde niet mee te financieren.
Dit geeft tijdelijk wat extra lucht, maar u blijft wel achter met een restschuld als u besluit de wagen niet van de hand te doen of de auto tegen een lager bedrag moet verkopen.

Tegenslagen
Ga daarom niet zomaar in op een aanbod om een aankoop in termijnen te betalen. Bereken eerst of u de lening wel kunt betalen, door alle vaste lasten af te trekken van uw inkomen.