Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Schenken aan de kinderen, niet hun partner

Schenken aan de kinderen, niet hun partner

11 okt 2013 | Uw Geld115 views

Veel ouders willen hun kinderen op weg helpen door middel van een schenking. Het is echter niet de bedoeling dat dit geld bij de ex-partner van het kind terechtkomt als de liefde over is. Deel 2 in de serie over het overdragen van vermogen.

Ella en Paul hebben door zuinig te leven en door te beleggen een flink kapitaal weten op te bouwen. In 2012 besluiten ze 50.000 euro hiervan te schenken aan hun volwassen zoon. Ze hadden niet verwacht dat deze gift onderwerp van verhitte discussies zou worden bij de scheiding van hun zoon en zijn vrouw een half jaar later. De ex-schoondochter krijgt na de scheiding uiteindelijk de helft van de schenking mee. Dat was niet bepaald de bedoeling van Ella en Paul…

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Ja-woord

Bij veel ouders leeft de wens om hun kinderen te helpen door te schenken. De mogelijke consequenties hiervan als het kind getrouwd is, kunnen voor een onaangename verrassing zorgen. Is het kind net zoals de zoon in het voorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd, dan valt een schenking in de “gemeenschap”. Dit is het gezamenlijke bezit van beide partners. Met het uitspreken van het ja-woord hebben de partners elkaar immers beloofd alles te delen. Dat geldt ook voor schenkingen en erfenissen. Gaan partners scheiden, dan heeft elk van hen recht op de helft van de gemeenschap. De helft van een eventuele schenking verdwijnt dan samen met de ex-partner uit de familie. Een zogeheten uitsluitingsclausule kan dit voorkomen.

Uitsluitingsclausule

Een uitsluitingsclausule bepaalt dat een schenking niet in de huwelijksgemeenschap van het kind valt, nu of in de toekomst. Bij de schenking moet dan wel duidelijk zijn dat voor de gift en de opbrengsten een uitsluitingsclausule geldt. Dit kan door op de bankoverschrijving te vermelden ‘schenking met uitsluitingsclausule’. Print het dagafschrift uit en bewaar het goed. Ook kan de schenking inclusief uitsluitingsclausule officieel bij de notaris in een akte worden vastgelegd. Reeds gedane schenkingen kunnen niet meer worden voorzien van een uitsluitingsclausule.
Doel van de clausule is het uitsluiten van de koude kant bij scheiding. Het is echter een ander verhaal bij het overlijden van het kind. Dan is het vaak wel de bedoeling dat het geld de partner toekomt. Zeker als er kinderen zijn. In de uitsluiting kan daarom een uitzondering worden gemaakt bij overlijden. Dat heeft ook fiscale voordelen. Als de clausule niet van toepassing is bij overlijden, is de partner door de huwelijksgemeenschap al voor de helft eigenaar van de nalatenschap. Deze betaalt daardoor veel minder belasting.

Geen bescherming

Een uitsluitingsclausule biedt geen 100 procent bescherming. Het ontvangende kind is vrij om het aan te wenden zoals hij of zij het wil. Is dit niet de bedoeling, dan kunnen ouders door middel van een bewind controle houden over het geschonken bedrag. Bijvoorbeeld door voorwaarden te stellen voor de besteding van de gift. Houdt er rekening mee dat dit soort vergaande bepalingen de familiebanden op de proef kunnen stellen. De ouders doorkruisen immers de afspraken die de kinderen binnen hun huwelijk hebben gemaakt. Iets om goed rekening mee te houden.