Wie zet er geen geld opzij voor een groter doel in de toekomst? Een verbouwing, auto, huwelijk of pensioen. Met deze vijf stappen worden wensen sneller werkelijkheid.

1. Bepaal het doel
Met een van de vele online rekentools is snel uit te rekenen hoeveel u opzij moet zetten om een financieel doel te halen. De praktijk is echter vaak lastiger dan de theorie. Een gedegen strategie helpt om het doel (sneller) te bereiken. Start met de definitie van het doel. Uit onderzoek naar de werking van ons brein blijkt dat hoe concreter het doel is, hoe makkelijker we het doel bereiken. Bepaal daarom eerst wat het droomhuis, de trouwerij of nieuwe auto precies kost.

2. Deel op in stapjes
Het helpt om een groot en ogenschijnlijk onhaalbaar doel op te splitsen in kleinere, meer behapbare delen. Het opbouwen van 10.000 euro aan vermogen over vijf jaar oogt immens, maar het besparen van 200 euro per maand is voor de meeste mensen te doen.

3. Zorg voor zelfbinding
Zelfbinding noemen gedragswetenschappers de techniek die mensen helpt om (financiële) doelen op lange termijn te bereiken. Bijvoorbeeld een comfortabel pensioen. De kern: maak het extreem moeilijk om onverstandige beslissingen te nemen. Onderzoek laat zien dat dat veel effectiever is dan het stimuleren van verstandig gedrag alleen. Maak gebruik van dit inzicht. Bijvoorbeeld door maandelijks op de dag dat het loon wordt gestort automatisch geld naar een spaar- of beleggingsrekening te laten overboeken.

4. Start nu
Stel u wilt op 65-jarige leeftijd uw pensioen aanvullen met een bedrag van 250.000 euro. Bij een gemiddeld rendement van 3 procent moet u daar op 55-jarige leeftijd tien jaar lang 1790 euro per maand voor opzij zetten. Bent u 25 jaar, dan is 270 euro per maand genoeg om hetzelfde einddoel te bereiken. Snel starten dus. Zet al het opgebouwde vermogen bovendien direct op een spaar- of beleggingsrekening. Elke rente- of dividendbijschrijving vergroot het bedrag waarover weer rente of dividend wordt vergoed. Zo komt het doel sneller dichterbij dan gedacht.

Houdt ook rekening met eventuele kosten van sparen en beleggen. Die zijn van directe invloed op de snelheid waarmee het doel wordt bereikt. Vijftien jaar lang maandelijks 250 euro opzij zetten tegen een rendement van 8 procent levert 84.402 euro op. Verdwijnt er bijvoorbeeld door kosten 2 procent rendement per jaar, dan zit er na vijftien jaar bijna 13.000 euro minder in de pot.

Bij de rekenvoorbeelden is geen rekening gehouden met inflatie en vermogensrendementsheffing.

5. Stuur tussentijds bij
Een goede strategie houdt rekening met mee- en tegenvallers. Zorg dat die meevallers zo snel mogelijk kunnen groeien door te sparen of te beleggen.
Hapert de vermogensopbouw, pas dan de strategie aan. Bijvoorbeeld door de datum waarop het doel wordt bereikt te verschuiven of het doelkapitaal te verlagen. Zo blijft het doel in zicht, ook als het tijdelijk even tegenzit.

Ga naar de Geldmeter en bereken welk vermogen u kunt opbouwen.