Studeren kost geld, dat weet iedereen. Maar weet u ook hoeveel precies? Op een rij: feiten en cijfers waarmee u zich kunt voorbereiden.

Collegegeld
Volgens het Nationaal Instituut voor de Budgetvoorlichting geven studenten 951 euro per maand uit, nog buiten het collegegeld. Dat collegegeld is voor het volgende studiejaar vastgesteld op 1.951 euro per jaar. Maar er zijn vele uitzonderingen.

Particulier onderwijs
Particulier hoger onderwijs is vaak duurder. Business Universiteit Nyenrode rekent 16.250 euro per jaar voor een bachelor in Business Administration en Hogeschool TRIO rekent zo’n 14.000 euro aan lesgeld.

Tweede bachelor
Ook voor een tweede bachelor moet je meer dan gemiddeld in de buidel tasten. De kosten lopen uiteen. Zo rekent de Vrije Universiteit Amsterdam voor een tweede bachelor Theologie 2.800 euro (het ‘instellingstarief’), maar wie kiest voor tandheelkunde betaalt bijna negen keer zo veel: 25.000 euro.

University College
Duurder dan gemiddeld zijn ook de University Colleges, omdat zij intensief en kleinschalig onderwijs geven. Neem Utrecht: behalve collegegeld ter hoogte van 3.750 euro, betaal je ook een campus fee van ruim 8.000 euro, waar nog een International Profile Fee van 1.550 euro bovenop komt.

Topopleiding
Sinds 2014 mogen meer studies dan alleen de University Colleges hoger collegegeld vragen. Studenten mogen best wat meer betalen voor topopleidingen, vindt de minister.

Tweede masteropleiding
Een tweede masteropleiding kost aan sommige universiteiten duizenden euro’s meer dan aan andere. De universiteiten mogen hun eigen prijs bepalen. Dat wordt het instellingstarief genoemd. Bij de technische universiteiten in Delft en Eindhoven ligt het instellingstarief net zo hoog als het collegegeld, maar voor de toelating tot een tweede masteropleiding geneeskunde in Maastricht betaal je ruim 32.000 euro!

En daarnaast…   
… zijn sommige opleidingen duurder dan andere, omdat je veel materiaal nodig hebt, een uniform moet laten aanmeten of vaak op excursie of bedrijfsbezoek gaat.

Wie niet wil dat zijn kind tegen financiële drempels oploopt bij de keuze voor een studie, doet er verstandig aan al vroeg vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld via Robeco ONE. Een mogelijkheid is om de kinderbijslag van het begin af aan opzij te zetten op een spaar- of belegrekening. Tot een kind 18 is, ontvangt u bijna 17.000 euro kinderbijslag van de overheid. Bij een rendement van 4% betekent dat ruim 23.500 euro wanneer het kind 18 jaar is. Bij een rendement van gemiddeld 6% beschikt u na 18 jaar zelfs over ruim 31.000 euro.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee die niet bij sparen voorkomen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.