In zijn zoektocht naar interessante beleggingsmogelijkheden bezocht trendbelegger en fondsmanager Henk Grootveld een conferentie over medicijnen in New York.

“Na twee decennia van bijna stilstand, waarin de belangrijkste ontdekking in de gezondheidszorg een erectiepil was, is er een nieuw tijdperk aangebroken in de ontwikkeling van medicijnen en behandelingen.

Op ziektes die voorheen als ongeneeslijk werden beschouwd zoals kanker en hepatitis C, lijken onderzoekers steeds meer grip te krijgen. En we beginnen zelfs langzaam de strategie en tactiek van ouderdomsvijand Alzheimer door te krijgen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat er steeds meer slimme pillen komen die ons immuunsysteem helpen om kanker zelf te bestrijden. Bijkomend probleempje is wel dat er niet één vijand is die kanker heet, maar dat er honderden verschillende soorten kanker blijken te bestaan die ieder weer op een andere manier bestreden moeten worden. Dankzij het ontrafelen van ons DNA weten we nu ook dat er zelfs van hepatitis C drie genetisch verschillende verschijningsvormen zijn. Je zou er haast moedeloos van worden: heb je als farmaceut eindelijk een medicijn tegen hepatitis C gevonden, blijkt het maar in 43% van de gevallen te werken.

Maar gelukkig werd de conferentie in New York gehouden en was het leeuwendeel van de presenterende bedrijven van Amerikaanse origine, dus van moedeloosheid was totaal geen sprake. Integendeel, het optimisme was voelbaar onder alle deelnemers aan de conferentie. Zelfs de oerconservatieve toezichthouder FDA, zeg maar de Amerikaanse douane voor nieuwe medicijnen, was voor zijn doen uitermate hoopvol en heeft het plan opgevat om nieuwe revolutionaire medicijnen veel eerder toe te laten op de markt dan voorheen. Kortom, iedereen ziet voor het eerst de strijd tegen kanker kantelen in het voordeel van de mensheid.

Geweldig nieuws, maar hoe kun je hier als belegger nu van profiteren? Als je door alle testresultaten, jargon en duistere letter- en cijfercombinaties heen geworsteld bent, blijkt eigenlijk dat nog uitermate onzeker is wie nu precies welk wapen tegen welke subtype van kanker weet uit te vinden. Er zijn natuurlijk bedrijven die nu voorop lopen in de ontwikkeling, maar er is geen garantie dat de eersten niet de laatsten zullen zijn. En daarnaast zijn deze koplopers niet de meest goedkope aandelen. Zoals wel vaker grijp ik als groeibelegger dan naar mijn emmertjes- en schepjesstrategie. Als er een goudkoorts heerst, is het slimmer om je geld niet in zetten op een of twee van de honderden goudzoekers, maar om te investeren in de leverancier van emmertjes en schepjes. Die hebben alle goudzoekers immers nodig. In dit geval zet Rolinco dus in op de makers van DNA-machines en testmateriaal. Niks ingewikkelds aan.”

Rolinco belegt wereldwijd in groeiaandelen. Het fonds heeft een risico-indicator 6.