Het begin van de lente nodigt veel mensen uit tot grote schoonmaak. Ramen open, stof naar buiten, frisse wind naar binnen. Onderwerp ook de financiële huishouding eens aan een voorjaarsschoonmaak. Vier tips.

Check op dubbele verzekeringen
Nederlanders verzekeren zich goed. Maar je kunt ook overdrijven: veel mensen zijn dubbel verzekerd, betalen te hoge premies of zijn verzekerd tegen een hoger bedrag dan de waarde van het verzekerde *). Zo zijn veel automobilisten verzekerd voor pech onderweg. Maar nieuwe auto’s zijn in de eerste jaren vaak verzekerd via de dealer. En een lidmaatschap van de ANWB biedt ook pechhulp!  Vaak wordt ook via een gezinsrechtsbijstandverzekering en een autoverzekering dezelfde dekking afgesloten. Nog zo’n dubbelaar: medische kosten binnen een reisverzekering. Via uw basisverzekering bent u namelijk ook verzekerd voor medische kosten in het buitenland.

Bespaar op onnodige verzekeringen
Als u het risico zelf kunt dragen, waarom zou u dan een verzekeringspremie betalen? U heeft in een spaarpotje vast wel geld voor een nieuwe bril of telefoon, mocht daar onverhoopt iets mee gebeuren. Extra garantie op een nieuw apparaat is ook niet altijd nodig. Volgens de wet heeft u recht op een goed product. Heeft u een uitvaartverzekering? Dat is inderdaad de enige verzekering waarvan u zeker weet dat u er ooit aanspraak op zult maken. Maar vaak is het goedkoper de kosten van een uitvaart zelf bij elkaar te sparen of te beleggen. Vergelijk de maandpremie maar eens met het bedrag dat u maandelijks opzij zou moeten leggen om een eindbedrag van 8.500 euro bij elkaar te krijgen. Dat is het bedrag dat u voor een gemiddelde uitvaart moet neertellen.

Hypotheek: aflossen of uitstellen?
Nederlanders losten vorig jaar massaal extra af op hun hypotheek. De drie grote banken kregen samen ongeveer 9 miljard euro binnen aan extra aflossingen. Als u geld over heeft, vraagt u zich vast af of u ook niet extra moet aflossen. Maar let op: extra aflossen kan nadelig zijn. Heeft u een (bank)spaarhypotheek dan is extra aflossen sowieso zelden zinvol. U spaart daarin immers met een rente die gekoppeld is aan de te betalen hypotheekrente. Maar ook in andere situaties kan het verstandiger zijn uw geld op een spaar- of beleggingsrekening te zetten of te houden. Als u minder hypotheekaftrek heeft, gaat u meer belasting betalen. En wilt u ooit naar een duurder huis verhuizen, denk dan aan de bijleenregeling. Alles wat u nu aan overwaarde opbouwt, kunt u straks niet meer hypothecair financieren. Geld dat u in een aflossing steekt, is ook niet meer beschikbaar voor een nieuwe auto, een mooie reis of de studie van de kinderen. Denk daar goed over na, zeker als u de hypotheeklasten prima kunt opbrengen. Misschien is oversluiten een optie? Geld dat u over heeft, zet u op een spaar- of beleggingsrekening.

Extra pensioen opbouwen
Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoeveel pensioen u heeft opgebouwd en welke uitkering(en) u straks kunt verwachten. Grote kans dat u dat bedrag graag wilt aanvullen. Hoe eerder u daarmee begint, hoe beter. Afhankelijk van uw situatie kunt u dat doen in box 1 of box 3 (hier een linkje onder naar artikel pensioensparen in box 1 of box 3). Nieuwe lente, nieuw gedrag: geef opdracht tot automatische periodieke overschrijving.  Dat geeft rust en regelmaat.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

*) Onderzoek van Verzekeringssite.nl.