Hoewel de spaarrente in het afgelopen kwartaal opnieuw daalde en de AEX-index in grote lijnen op hetzelfde niveau bleef, nam de voorkeur voor beleggen onder Nederlanders af*). Dat blijkt uit het Robeco Nationaal Beleggingspeil, een meting die het sentiment ten aanzien van sparen en van beleggen in kaart brengt.

Robeco hoofdeconoom Léon Cornelissen: “De AEX-index vertoont op dit moment een licht dalende trend, maar bleef in het tweede kwartaal in grote lijnen op hetzelfde niveau. Omdat de Europese Centrale Bank obligaties blijft opkopen, bleef de spaarrente extreem laag. Sterker nog: hij zakte zelfs nog verder. Verder zien we een duidelijk herstel van de Nederlandse economie. De stijging van het PMI (de index die de bedrijvigheid onder productiebedrijven weerspiegelt, red.) geeft ook aan dat er aan producentenkant vertrouwen is in het economisch herstel. Je zou dus denken dat beleggen aan populariteit wint ten koste van sparen, maar het tegengestelde is het geval. Naar mijn mening heeft dat alles te maken met de ontwikkelingen rondom Griekenland. Een faillissement zou helemaal niet zo’n impact hoeven hebben:  Griekenland maakt immers maar 2% uit van de economie van de eurozone. Toch zijn beleggers in het tweede kwartaal blijkbaar geschrokken van de onrust die een eventuele Grexit met zich meebrengt. Niet zo vreemd met die koppen die al weken de kranten domineren. Meer recent hebben we een forse daling van de Chinese aandelenbeurzen gezien, maar dat kan door het tijdstip van deze meting nog nauwelijks invloed gehad hebben. Daarnaast bleef de AEX-index grosso modo op niveau, maar de koersen waren wel beweeglijk. Als je de hoofdsom van je vermogen belangrijk vindt en risico’s wilt vermijden, ligt sparen in dat geval voor de hand.”

We vroegen in het onlangs gehouden onderzoek ook naar de vakantieplannen. Vakantie is voor beleggers een betrekkelijk begrip. Ondanks dat 67% van de beleggers zich geen zorgen maakt over de beleggingen tijdens de vakantie, houdt 51% van de beleggers de beleggingen in die tijd wel in de gaten en 65% daarvan doet transacties in de beleggingsportefeuille, vrouwen bijna net zo vaak als mannen. 10% verkoopt zelfs voordat men op vakantie gaat (een gedeelte van) de portefeuille. De resultaten wijzen erop dat vooral jongere beleggers in de leeftijd van 18-24 jaar het moeilijk vinden de beleggingen uit het hoofd te zetten: 70% houdt er tijdens de vakantie een oogje op. Bij de 45-54 jarigen is dat slechts 42%. Spaarders kunnen zich op financieel gebied blijkbaar nog beter ontspannen. 78% van de spaarders maakt zich geen zorgen over het spaargeld tijdens de vakantie. 41% checkt het saldo op de spaarrekening tijdens de vakantie en een vrijwel even groot deel (37%) maakt geld over van de spaar- naar de betaalrekening tijdens de vakantie.   

*) Voorkeur voor beleggen (index = 100):
Beleggers: van 129 naar 112
Spaarders: van 85 naar 73
Totaal: van 102 naar 87