Op Google wordt de zoekterm  ‘aanbieding’ nog net zo vaak ingetikt als voorgaande jaren. Toch komen er steeds meer signalen waaruit blijkt dat het optimisme over de economie groeit. Hieronder bespreken we er vijf.

  1. Voor de brede samenleving is het goed nieuws dat de economie aantrekt, maar in sommige gevallen zullen Nederlanders daar minder blij mee zijn. De filezwaarte lag bijvoorbeeld volgens de ANWB in april 34% hoger dan in april vorig jaar.
  2. Sommige positieve signalen gaan verloren in een negatieve nieuwsstroom. De ondergang van V&D en het faillissement van Perry Sport wekken de indruk dat steeds meer winkelketens en andere bedrijven in de problemen zitten. Het omgekeerde is waar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er vorige maand 377 bedrijven failliet gingen. Dat zijn er 15 minder dan in de voorgaande maand en maar liefst 93 minder dan een jaar eerder.
  3. Wie door een woonwijk loopt, ziet nog ongeveer evenveel ‘te koop’-bordjes’ als de afgelopen jaren. Het grote verschil is dat er nu veel vaker ook ‘verkocht’ op staat. Het aantal huizenverkopen is volgens makelaarsorganisatie NVM in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van een jaar eerder met bijna 6.000 woningen toegenomen tot 34.810.
  4. Nederlanders gaan niet alleen meer op huizenjacht, maar ook steeds vaker en langer op vakantie. Onderzoeksbureau NBTC-NIPO voorspelt dat de vakantie-investeringen in het lopende jaar 3 procent hoger zullen liggen dan in 2015.
  5. De tafels in restaurants zijn een stuk beter bezet en het is steeds vaker dringen aan de bar. De horeca-uitgaven zitten al sinds eind 2013 in de lift. In het eerste kwartaal van 2016 gaven Nederlanders gemiddeld 2% meer uit in restaurants, bars en andere eet- of drinkgelegenheden dan vorig jaar.

De positieve signalen staan niet op zich. Het Centraal Planbureau verwacht dat de economische groei toeneemt van 2,0% in 2015 tot 2,1% in het lopende jaar. De werkgelegenheid neemt eveneens toe en in verschillende sectoren stijgen de lonen. Dat opent de deur voor leuke uitgaven, zoals een langere vakantie, een lekker etentje of mogelijk zelfs de stap naar een nieuwe woning. Maar het biedt ook een mooie mogelijkheid om wat extra opzij te zetten voor de toekomst. In de economie wisselen eb en vloed elkaar af. Het is per slot van rekening nog maar zes jaar geleden dat ‘crisis’ een van de meest gezochte termen op Google was.
Bekijk de beleggingsoplossingen van Robeco