Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

DGA moet pensioenbeheer in eigen hand nemen

DGA moet pensioenbeheer in eigen hand nemen

24 okt 2016 | Uw Geld406 views

De pensioenregeling waarbij directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) in eigen beheer vermogen opbouwen voor de oude dag, komt binnenkort te vervallen. In de nieuwe situatie komt de verantwoordelijkheid voor de opbouw van een goede pensioenvoorziening meer bij de ondernemers zelf te liggen.

Op 31 maart 2017 wordt de regeling ‘pensioen in eigen beheer’ voor DGA’s afgeschaft. De naar schatting 150.000 DGA’s die binnen de eigen BV voor de oudedagsvoorziening sparen, hebben in de nieuwe situatie drie alternatieven: afkopen, omzetten naar een oudedagsverplichting of het behoud van het eigen beheer op basis van een premievrij pensioen.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Optie 1: afkopen

Als de DGA ervoor kiest om de pensioenregeling op basis van de fiscale waarde af te kopen, is hij daarover inkomstenbelasting verschuldigd. De fiscus maakt deze optie de komende drie jaar aantrekkelijk. In 2017 zal over 34,5% van de fiscale voorziening geen belasting worden geheven. In 2018 is dat 25% en in 2019 komt dat percentage op 19,5%. Na het zogeheten afstempelen op de fiscale waarde kan de ondernemer vrij beschikken over het vermogen en de jaarlijkse stortingen en rentetoevoegingen worden stopgezet.

Optie 2: omzetten in oudedagsverplichting

DGA’s die van het eigen beheer afwillen en geen geld (ervoor over) hebben om het pensioen af te kopen, is er een optie om de bestaande waarde van de pensioenvoorziening om te zetten naar een oudedagsverplichting. Aan de voorziening mag afgezien van een bescheiden oprenting niets meer worden toegevoegd. Op de pensioendatum zal die verplichting worden omgezet naar een lijfrente.

Optie 3: handhaven pensioen in eigen beheer

Ten slotte kan de DGA er ook voor kiezen om het pensioen in eigen beheer te houden, waarbij het niet meer mogelijk is om binnen deze regeling verder op te bouwen. De bestaande pensioenrechten worden per 31 december 2016 bevroren en tot aan de pensioendatum zal de voorziening elk jaar met een bescheiden rente toenemen. Een DGA die nog niet met pensioen is, zal zelf vermogen moeten opbouwen om dit pensioen in eigen beheer aan te vullen.

Eigen pensioenverantwoordelijkheid neemt toe

Aan elk van de alternatieven kleven voor- en nadelen, maar de rode draad is dat de verantwoordelijkheid voor de jaarlijkse opbouw veel meer bij de DGA komt te liggen. In de oude situatie zag de accountant of fiscalist erop toe dat het opzijgezette vermogen daadwerkelijk gereserveerd werd voor de oude dag. Dit pensioenvermogen wordt vaak herinvesteerd in de onderneming. Als een DGA gebruik maakt van de mogelijkheid tot afkopen, zal snel de indruk ontstaan het het nu ‘vrij’ box 3 vermogen is: de grens tussen privébeleggingen en het pensioenvermogen vervaagt.

Zelfs als de DGA erin slaagt om de pensioenreserve apart te houden, komt hij of zij voor de uitdaging te staan om zelf vermogen op te bouwen voor het eigen pensioen. Robeco LIFE biedt een oplossing om toch binnen Box 3 pensioenvermogen op te bouwen. Op basis van de pensioendatum wordt er belegd in een zogeheten life cycle-fonds, dat belegt in aandelen, obligaties en liquiditeiten. Net als bij een normaal beleggingsfonds zorgt de fondsbeheerder ervoor dat de portefeuille goed in balans blijft en hij stuurt bij als de marktomstandigheden daarom vragen.

Een belangrijk verschil is dat bij een life cycle-fonds risico wordt afgebouwd naarmate de einddatum dichterbij komt. Het gevaar dat een beurscorrectie vlak voor de einddatum grote koersschade aanricht wordt hierdoor afgewend. Via Robeco LIFE kan zo op een gedegen en flexibele wijze pensioenvermogen worden opgebouwd: de pensioenpot kan gescheiden worden gehouden van overige potjes, maar mag ook aangewend mag worden als je later bedenkt dat je het ergens anders voor nodig hebt.

Ben je geïnteresseerd in het zelf opbouwen van vermogen voor je pensioen? Bekijk dan de mogelijkheden van Robeco LIFE.Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel