Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Hoe verandert de vermogensbelasting in 2017?

Hoe verandert de vermogensbelasting in 2017?

06 aug 2017 | Uw Geld16590 views

Volgend jaar verandert de berekening van de vermogensrendementsheffing voor de aangifte over 2017. In plaats van een vast tarief komen er drie schijven. Door die verandering gaat u meer belasting betalen naarmate uw vermogen groter is.

Wat verandert er in de berekening van de vermogensbelasting?

In de periode tot en met 2016 hief de overheid een belasting van 30% over een fictief rendement van 4% over eigen vermogen boven het vrijstellingsniveau. Het tarief van 30% blijft gelijk, maar vanaf 2017 rekent de belastingdienst met een hoger fictief rendement naarmate het vermogen groter is. Een tweede verandering in 2017 is dat de belastingvrijstelling – het heffingsvrij vermogen – toeneemt van EUR 24.437 naar EUR 25.000 en van EUR 48.874 naar EUR 50.000 voor fiscale partners.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Waarom verandert de berekening van de vermogensbelasting?

De belastingdienst gaat ervan uit dat mensen meer voordeel hebben over hun vermogen naarmate dat vermogen groter is. De gedachte is dat een groter vermogen meer ruimte geeft om een groeiend deel daarvan te investeren in zaken zoals aandelenbeleggingen. Op de langere termijn bieden die historisch gezien uitzicht op een rendement dat hoger ligt dan dat van een spaarrekening. De rendementen van sparen en beleggen door de jaren heen kunnen vergeleken worden in een speciale tool van Robeco.

Hoe hoog ligt het fictieve rendement vanaf 2017?

De belastingdienst rekent vanaf 2017 met een fictief rendement van 2,87% over de eerste EUR 75.000 van het vermogen boven de belastingvrijstelling. Voor het gedeelte van EUR 75.000 tot EUR 975.000 ligt het fictief rendement op 4,60% en over het meerdere komt dat percentage op 5,39%. Het belastingtarief van 30% verandert niet. Onderstaande tabel geeft de nieuwe situatie weer.

vermogensrendement-tabel.jpg

Ga ik in 2017 meer of minder vermogensbelasting betalen?

Mensen met een relatief klein vermogen zullen in 2017 minder kwijt zijn aan vermogensbelasting. Dat komt door de hogere vrijstelling en het lagere fictieve rendement waarmee de belastingdienst over de eerste vermogensschijf rekent. Als u een eigen vermogen heeft van ongeveer EUR 245.000 of minder, hoeft u over 2017 minder vermogensbelasting af te dragen dan over 2016. Voor mensen met een groter vermogen neemt de vermogensbelasting juist toe. Als u aangifte doet met een fiscale partner ligt dit omslagpunt op ongeveer EUR 491.000.

Meer weten over dit onderwerp bekijk ons dossier over vermogensbelasting.

  • Lees hier het antwoord op de vraag of u vermogensbelasting moet betalen
  • Lees hier hoe u de vermogensbelasting kunt verlagen
  • Lees hier meer informatie over beleggen
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel