Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Help uw kleinkinderen bij hun toekomstplannen

Help uw kleinkinderen bij hun toekomstplannen

06 apr 2017 | Uw Geld1743 views

Een potje opbouwen voor uw kleinkinderen, bijvoorbeeld voor een wereldreis na de middelbare school, of een rijbewijs en een leuk ‘startersautootje’, kan u een heleboel voorpret geven. Want u kunt zich nu al een beeld vormen van wat ze er later mee kunnen gaan doen, en bent er hoogstwaarschijnlijk nog zelf bij om het allemaal mee te maken.

U bent als grootouders tegenwoordig steeds meer betrokken bij het wel en wee van uw kleinkinderen, zo blijkt uit de praktijk. Veel dingen samen doen en samen beleven. Veel grootouders schenken ook geld aan hun kleinkinderen of bouwen een potje op, om ze later mee te kunnen verwennen.

De Belastingdienst stimuleert dit, want u kunt elk jaar fiscaal voordelig schenken door van de verschillende vrijstellingen gebruik te maken. Boven een vrijstelling moet de ontvanger schenkingsbelasting betalen, maar daaronder niet. En vele jaarlijkse schenkingen van u kunnen oplopen tot een mooi bedrag.Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Better safe than sorry

U kunt geld contant weggeven, maar u kunt het ook ergens veilig wegzetten. Als u geld voor een concreet doel aan een kleinkind wilt schenken, kunt u bijvoorbeeld een spaarrekening of een beleggingsrekening op naam van uw kleinkind openen. Dan loopt u niet het risico dat het geld in de loop der jaren al voor andere doelen gebruikt wordt dan waarvoor u het bedoeld heeft.

En als u besluit te beleggen, is maandbeleggen een makkelijke manier om risico’s te spreiden en een potje (of potjes) op te bouwen waar u geen omkijken naar heeft. U kunt voor verschillende kleinkinderen een eigen potje aanhouden. Zo kunt u de diverse ‘doelen’ uit elkaar houden. Let wel: het rendement kan bij beleggen sterk variëren en zelfs negatief zijn en beleggen brengt kosten met zich mee die u bij sparen niet heeft.

Wereldreis of tweedehands auto

Als u bijvoorbeeld een kleinkind op zijn of haar 18e een wereldreis wilt laten maken, of rijlessen wilt schenken en een leuke tweedehands auto, kunt u daarvoor EUR 50 per maand apart zetten Met dat bedrag blijft u ruim binnen de vrijstelling. Zo kunt u – bij een rendement van gemiddeld 4% en een looptijd van 18 jaar – een totaalbedrag van ruim EUR 15.500 opbouwen.

Geen notaris, maar incasso

U hoeft niet eens naar de notaris voor het opbouwen van dit soort potjes. U kunt gewoon een incasso afgeven, zodat steeds een bedrag apart wordt gezet dat beneden de vrijstellingen blijft. Zo is het allemaal ook nog eens belastingvrij. Pas wel op, want schenkingen die 180 dagen vóór uw overlijden worden gedaan, worden alsnog als erfenis en met successierechten belast. Maar dat laatste melden we alleen om volledig te zijn.

Zie ook: Beleggen voor uw kleinkind

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel