Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Negatieve rente: de nadelen

Negatieve rente: de nadelen

02 mrt 2017 | Uw Geld1348 views

Aan de dalende rente zitten twee kanten. Voor spaarders en bij de pensioenopbouw is een lage rentestand negatief, terwijl veel partijen die geld lenen hier juist voordeel van hebben.

De laatste jaren krijgen veel Nederlanders de rentebewegingen voornamelijk mee via berichten van hun spaaraanbieder dat de spaarrente verlaagd wordt. In de afgelopen tien jaar is de spaarrente gedaald van circa 4% tot bijna 0%. Het depositogarantiestelsel maakt het voor spaarders veiliger om hun vermogen tegen een zeer lage of soms zelfs geen rente bij bank of spaaraanbieder aan te houden in plaats van hun geld in een matras te stoppen. Door de zeer lage rente zullen de effecten van vermogensbelasting en inflatie de koopkracht van het spaarvermogen echter doen dalen.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Pensioenfondsen

De lage rente heeft ook een negatief effect op de pensioenopbouw. Pensioenfondsen berekenen aan de hand van de rente hoeveel geld ze opzij moeten zetten om aan alle toekomstige uitkeringsverplichtingen te voldoen. Als de rente heel hoog ligt, zal de waarde van het vermogen snel stijgen en is er dus relatief weinig geld nodig om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Indirect effect

Bij een lage rente kan het vermogen van pensioenfondsen naar verwachting een stuk minder snel groeien. Dat verklaart voor een deel waarom er de afgelopen jaren veel aandacht was voor de daling van de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Deze partijen krijgen het nog lastiger als de rente negatief wordt.

Lees ook:Negatieve rente: de voordelen

Alternatief voor sparen

Maar wat betekent de negatieve rente nou voor u als consument? Ondanks dat uw pensioen minder hard groeit en het bedrag op uw spaarrekening minder hardt stijgt zijn er wel degelijk mogelijkheden om uw vermogen op de lange termijn toch te laten groeien. Desondanks is het zaak om voldoende financiële buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. De checklist van Robeco biedt een overzicht van de verschillen tussen sparen en beleggen.