Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Zin en onzin van aankopen

Zin en onzin van aankopen

06 jul 2017 | Uw Geld

Sinds Vaderdag is het aantal zinnige en onzinnige apparaten in Nederland weer met tienduizenden toegenomen. Want wie verwent vader niet graag met een mooie boormachine, hogedrukreiniger of roeitrainer? En los daarvan: wie koopt deze apparaten ook niet graag voor zichzelf?

Belangrijke vragen die na een tijdje spelen, zijn:

  • doen we ook werkelijk wat met al die apparaten,
  • waren ze de aanschafprijs uiteindelijk waard, en
  • waarom zijn ze überhaupt aangeschaft?

Een kleine rondgang leert dat de mens nogal wat onzinnige spullen om zich heen verzamelt. Veel huizen herbergen minimaal drie elektrische tuinapparaten en een fitnessapparaat, meestal nog zo goed als nieuw. Ook liggen er op zolder of in de schuur ski’s die hooguit één of twee weken zijn gebruikt. En beroemd is inmiddels ook de airfryer, die ‘gezonde’ snacks oplevert, maar nauwelijks gebruikt wordt en vaak vreselijk in de weg staat.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Verleiding

Waarom vallen we voor de verleiding van het kopen van dit soort zaken, los van de onuitroeibare reclameverleidingen? De oplossing komt uit de psychologie: iets wat je je makkelijker voor de geest haalt, beoordeel je als belangrijkere informatie. Recente gebeurtenissen of dingen die heftige emoties oproepen, kosten ons minder moeite om te herinneren. Als je iets inschat of je neemt een beslissing, dan leggen herinneren al snel meer gewicht in de schaal dan feiten. Feiten zijn immers vaak saaier, en moeilijker te achterhalen. Neem zoiets heftigs als een natuurramp of een vliegtuigongeluk. We overschatten de kans dat ons zoiets dramatisch overkomt.

Recente herinneringen

  Ook bij aankopen zijn recente herinneringen cruciaal. Je koopt vaak

  • een hometrainer vlak nadat je een weekeind met vrienden hebt gefietst;
  • een paar mooie ski’s nadat je een week naar de sneeuw hebt geboekt;
  • een airfryer vlak nadat je weer eens met de nodige moeite een traditionele frituurpan hebt ververst.

Op zich lijken het allemaal prima aankopen, maar na verloop van tijd blijkt het meestal weggegooid geld. Ski’s huren als je toch maar één week per jaar gaat, kan goedkoper zijn. En waarom een dure ladder kopen als je hem die ene keer dat je de buitenboel wilt schilderen, wellicht kunt huren bij de firma waar je de verf koopt of van buren of familie kunt lenen? En vergeet ook de app Peerby niet, waarmee je spullen kunt delen met mensen bij jou in de buurt.

Tips

  Voor wie niet te makkelijk een impulsaankoop wil doen de volgende tips:

  • Beslis pas wanneer het jou uitkomt, meestal is direct beslissen helemaal niet nodig.
  • Blijf kritisch. Stel jezelf de vraag: heb ik dit niet al geregeld? Is dit voor mij echt wel een goede deal? Vergelijk bijvoorbeeld de prijs van een schuurmachine of ski’s met wat je kwijt bent voor een paar keer huren, of lenen.

En met het geld dat je uitspaart door geen onzinnige dingen te kopen, kun je vaak een heleboel nuttige dingen doen. Je kunt het bijvoorbeeld opzij zetten… voor jezelf en/of voor je (klein)kinderen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel