Misschien ben je (bijna) afgestudeerd en heb je een studieschuld opgebouwd. Of denk je al aan de aankoop van je eerste woning, waarvoor je een hypotheek nodig hebt en eigen geld moet inbrengen. Ook als je een kinderwens hebt, kun je een financiële buffer goed gebruiken. Omdat je nog een heel leven voor je hebt, is dit een mooi moment om je te beraden op je financiële toekomst.

Geld over

Meer dan de helft van de millennials houdt maandelijks geld over volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Da’s mooi, zeker als je het opzij zet voor ‘later’. Geen overbodige luxe, met een overheid die zich steeds verder terugtrekt. Wat je plannen ook zijn, geld opzij zetten is écht nodig. Het Nibud adviseert om maandelijks minstens tien procent van je inkomen opzij te zetten.

Lage rente

Nu al geld opzij zetten? Sparen met de huidige lage rente? Begrijpelijke overwegingen. Sparen levert inderdaad heel weinig op. Beleggen dan? Als twintiger denk je misschien dat beleggen pas kan als je veel geld hebt. Terwijl dertigers vaak vinden dat beleggen iets is voor vijftigers. Toch is het goed om je te realiseren, dat beleggen op de lange termijn veel meer kan opleveren dan sparen.

Meesterbelegger Warren Buffett

Misschien heb je wat aan de tip van meesterbelegger Warren Buffett (geschat vermogen 2017; 75 miljard dollar). Veel mensen, van alle leeftijden, betalen aan het eind van de maand eerst al hun rekeningen. Daarna doen ze de noodzakelijke en ook nog wat fun-aankopen. Pas dan kijken ze of er nog wat over is om mee te sparen of te beleggen. Buffett adviseert de omgekeerde weg. Zet een vast bedrag per maand opzij – bijvoorbeeld de door het Nibud genoemde tien procent van je salaris – en geef alleen het geld dat overblijft uit. Zo leg je jezelf een betere budgetdiscipline op.

Begrijpelijk, eenvoudig en bereikbaar

Als je het doet op de Warren Buffett-wijze, dan zijn er bij Robeco volop mogelijkheden. Met Maandbeleggen kun je eenvoudig een vast bedrag per maand automatisch beleggen. Kies je liever voor nog meer gemak, denk dan eens aan Robeco ONE. Deze beleggingsoplossing maakt beleggen begrijpelijk, eenvoudig en voor iedereen bereikbaar. Bij Robeco beleg je al vanaf 50 euro per maand.