Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Eigen woning en fiscus: wat is er veranderd?

Eigen woning en fiscus: wat is er veranderd?

08 mrt 2018 | Uw Geld684 views

Voor woningeigenaren zijn er in het kabinet-Rutte III verschillende dingen veranderd. Hieronder zetten we, met het oog op de komende belastingaangifte, enkele belangrijke wijzigingen op een rij.

Als u wilt weten wat er in uw specifieke geval precies verandert, kunt u het beste contact opnemen met uw belastingadviseur.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Verlaging van de hypotheekrenteaftrek

Een maatregel die al een tijdje de nodige aandacht krijgt, is uiteraard de verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Al sinds januari 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar met 0,5 procentpunt afgebouwd. Daardoor is de maximale aftrek intussen gedaald van 52 procent naar 50 procent voor 2017. En vanaf 2020 komt er een versnelde afbouw van 3% per jaar,zodat deze in 2023 uitkomt op 37%. Vooral mensen die meer dan EUR70.000 per jaar verdienen, gaan dit merken in hun portemonnee.

Inkomsten uit eigen huis

Ook woningeigenaren met (bijna) geen hypotheek gaan wat merken van het huidige kabinet. De Wet-Hillen die deze groep vrijstelt van het eigenwoningforfait, wordt over een periode van dertig jaar afgeschaft. Het eigenwoningforfait is een heffing op wat de belastingdienst ziet als inkomsten uit een eigen huis. Voor 2017 kwam dit forfait voor het overgrote deel van de huizenbezitters op 0,75%. Als compensatie voor de afschaffing van Wet-Hillen daalt het eigenwoningforfait stapsgewijs naar 0,6%. Deze heffing komt voor veel huizenbezitters over dertig jaar dan uit op 0,6% van de woningwaarde.

Vermogen opbouwen voor volgende stap op de woningmarkt

Als je eerste of een volgende stap op de woningmarkt wat verder in de toekomst ligt, kan het een optie zijn om daar via sparen en/of beleggen wat vermogen op te bouwen. Voordat je begint met beleggen voor een woning, is het zaak om je ervan te verzekeren dat je voldoende buffer hebt voor onverwachte uitgaven en dat je bereid bent om risico te lopen met je vermogen. Beleggen is vaak een stuk minder moeilijk, tijdrovend en duur dan veel mensen vaak denken. En Robeco kan je daarbij helpen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel