Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat betekenen de kabinetsplannen voor de eigen woning?

Wat betekenen de kabinetsplannen voor de eigen woning?

01 Nov 2017 | Uw Geld

Het nieuwe kabinet gaat de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen en schaft de vrijstelling van het eigenwoningforfait voor woningeigenaren met (bijna) geen hypotheek af. Deze belasting op de eigen woning wordt wel stapsgewijs iets teruggeschroefd.

Voor woningeigenaren gaan er onder het kabinet-Rutte III verschillende zaken veranderen. Dit artikel zet de belangrijkste wijzigingen op een rij. Als u wilt weten wat er voor u verandert, kunt u het beste contact opnemen met uw belastingadviseur. Een maatregel die veel aandacht krijgt, is de verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Oorspronkelijk zou de maximale aftrek in stapjes van een half procent per jaar worden verlaagd naar 38% in 2043. Onder de nieuwe regering gaat die maximale aftrek vanaf 2020 met 3% per jaar omlaag. De maximale hypotheekrenteaftrek komt vanaf 2023 uit op 36,93%. Dat is het laagste tarief van de nieuwe belastingschijven. De versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek leidt ertoe dat de belastingdruk voor mensen met een hoger inkomen elk jaar iets toeneemt.

Beleggen met gemak: jij kiest, wij doen de rest
Starten kan al vanaf €50,- per maand
Je inleg op elk moment aanpassen of opnemen
Echt iets voor NU
ONTDEK ROBECO ONE
Robeco ONE
Ontvang €25,- startgeld
Echt iets voor NU
ONTDEK ROBECO ONE
Robeco ONE
Ontvang €25,- startgeld

Inkomsten uit eigen huis

Ook woningeigenaren met (bijna) geen hypotheek gaan wat merken van de kabinetsplannen. De Wet Hillen die deze groep vrijstelt van het eigenwoningforfait, wordt over een periode van dertig jaar afgeschaft. Het eigenwoningforfait is een heffing op wat de belastingdienst ziet als inkomsten uit een eigen huis. In 2017 kwam dit forfait voor het overgrote deel van de huizenbezitters op 0,75%. Als compensatie voor de afschaffing van Wet Hillen daalt het eigenwoningforfait stapsgewijs met 0,15%. Deze heffing komt voor veel huizenbezitters over dertig jaar dan op 0,6% van de woningwaarde.

Maximale hypotheek

Ten slotte zijn er ook maatregelen die de groep raakt die nog geen eigen woning heeft, maar er wel een gaat kopen. Het kabinet houdt vast aan de reeds ingezette verlaging van de maximale hypotheek. Om het risico te verkleinen dat een huizenkoper door rentebetalingen in de problemen komen of met een restschuld blijven zitten, wordt de maximale hypotheek als percentage van de woningwaarde in 2018 verlaagd van de huidige 101% naar 100%. Dit betekent dat je eigen geld moet meebrengen als je meer wilt bieden dan de waarde van een huis en voor bijvoorbeeld de notaris- of verbouwingskosten.

Volgende stap op de woningmarkt

Als de eerste of een volgende stap op de woningmarkt wat verder in de toekomst ligt, kan het een optie zijn om daar via beleggen wat vermogen op te bouwen. Voordat je begint met beleggen voor een woning, is het zaak om je ervan te verzekeren dat je voldoende buffer hebt voor onverwachte uitgaven en dat je bereid bent om risico te lopen met je vermogen. Beleggen is vaak een stuk minder moeilijk, tijdrovend en duur dan veel mensen vaak denken. Dat neemt niet weg dat je als beginnende belegger nog tegen allerlei zaken kunt aanlopen. Om iedereen die weinig of geen ervaring met beleggen heeft wat meer om weg te helpen, geeft Robeco antwoord op de meest voorkomende vragen van beginnende beleggers.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel