Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat betekenen de kabinetsplannen voor de inkomstenbelasting?

Wat betekenen de kabinetsplannen voor de inkomstenbelasting?

08 Nov 2017 | Uw Geld

Het nieuwe kabinet verlaagt het aantal belastingschijven naar twee en gaat de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Die afbouw geldt ook voor andere aftrekposten. De arbeids- en algemene heffingskorting gaat wat stijgen.

Voor iedereen die inkomstenbelasting betaalt gaan er onder het kabinet-Rutte III verschillende zaken veranderen. Een van de meest in het oog springende wijzigingen is dat er straks nog maar twee belastingschijven zijn. Daarnaast wordt het maximale tarief voor de hypotheekrenteaftrek en andere aftrekposten stapsgewijs verlaagd. Dit artikel zet de belangrijkste wijzigingen op een rij. Als je wilt weten wat er voor jou verandert, kan je het beste contact opnemen met je belastingadviseur.

Beleggen met gemak: jij kiest, wij doen de rest
Starten kan al vanaf €50,- per maand
Je inleg op elk moment aanpassen of opnemen
Echt iets voor NU
ONTDEK ROBECO ONE
Robeco ONE
Ontvang €25,- startgeld
Echt iets voor NU
ONTDEK ROBECO ONE
Robeco ONE
Ontvang €25,- startgeld

Belastingschijven

Het aantal belastingschijven wordt bijgesteld naar twee. Als je nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebt, betaal je over de eerste EUR 19.982 van je belastbaar inkomen een tarief van 36,55%. Dat loopt stapsgewijs op via een tarief van 40,8% (gedeelte tot EUR 67.072) tot een tarief van 52% in de hoogste schijf. Vanaf 2018 komt er een lage tariefschijf van 36,93% voor het inkomen tot en met EUR 68.600 en een tarief van 49,5% voor inkomen boven die grens.

Hypotheekrente en andere aftrekposten

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd. Aanvankelijk zou de maximale aftrek in stapjes van een half procent per jaar worden verlaagd naar 38% in 2043. Onder de nieuwe regering gaat die maximale aftrek vanaf 2020 met 3% per jaar omlaag. De maximale hypotheekrenteaftrek komt vanaf 2023 uit op 36,93% - het niveau van de lage schijf van de inkomstenbelasting. Het tarief van alle andere aftrekposten wordt net als dat van de hypotheekrenteaftrek straks in stappen van 3% per jaar afgebouwd tot 36,93% in 2023. Dat geldt ook voor de zelfstandigenaftrek voor zzp-ers.

Heffingskorting

De algemene heffingskorting gaat omhoog en ook de arbeidskorting zal stijgen. Dit zijn kortingen op de inkomstenbelasting; de heffingskortingen geven weer over welk gedeelte van je inkomen je geen belasting hoeft af te dragen. De omvang van de heffingskortingen neemt af naarmate je inkomen hoger is

Geld overhouden

Volgens een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek gaan ongeveer 5,4 miljoen Nederlanders minder belasting betalen door de plannen van het nieuwe kabinet-Rutte III. Als je erop vooruitgaat, kun je jezelf natuurlijk wat vaker trakteren op een etentje of een avondje uit. Het is ook een optie om wat extra geld opzij te zetten voor later.

Beleggen voor de toekomst

Als je bereid bent om risico te lopen met je beleggingen en je een buffer hebt voor onverwachte tegenvallers kun je overwegen om te beginnen met beleggen.Een kenmerk van beleggen is dat je risico loopt, maar dat je wel uitzicht kan krijgen op een rendement dat op de lange termijn mogelijk hoger ligt dan de spaarrente. Als je het spannend vindt om te gaan beleggen zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen door periodiek een klein bedrag te investeren; net zoals veel mensen elke maand automatisch wat geld naar een spaarrekening overmaken. Bij Robeco is het al mogelijk om vanaf EUR 50 per maand te starten met periodiek beleggen. Op deze manier kun je op de lange termijn wat vermogen opbouwen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je op het hoogtepunt van de markt instapt.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel