Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

De echte reden waarom shoppen gelukkig maakt

De echte reden waarom shoppen gelukkig maakt

09 mei 2018 | Uw Geld1445 views

Bijna iedereen voelt zich een stuk beter na een dagje winkelen – en dat komt niet alleen door de mooie spullen die je koopt.

Shoppen is voor veel mensen die even niet lekker in hun vel steken een beproefd middel om zich weer wat beter te voelen. Het komt zo vaak voor dat mensen om deze reden shoppen, dat er in de Verenigde Staten zelfs een term voor bedacht is: retail therapy. Het zijn overigens niet alleen maar vrouwen die gaan shoppen om zich lekerder te voelen. Uit een enquête onder 1.000 Amerikaanse volwassenen bleek in 2013 dat bijna 40% van de mannen ook wel eens aan ‘retail therapy’ doet.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Geluksgevoel dankzij dopamine

De meeste mensen schrijven het goede gevoel van shoppen toe aan de mooie spullen die ze kopen. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat het geluksgevoel wordt veroorzaakt doordat in je hersenen het chemische stofje dopamine vrijkomt. Deze stof wordt vrijgegeven als je dingen doet die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten. Of – raar maar waar – vet of zoet eten. Dat laatste lijkt niet echt een beloning waard, maar onze hersenen zijn gevormd in de oertijd en toen was het een stuk belangrijker (en lastiger!) om aan energierijke voeding te komen dan tegenwoordig.

Geld opzij zetten voor een grotere beloning in de toekomst

Dopamine komt alleen vrij door acties waarvan het effect direct merkbaar is. Dat verklaart waarom je je veel gelukkiger voelt tijdens een dagje shoppen dan tijdens het regelen van een goed pensioen, ondanks dat je van dat laatste op de lange termijn waarschijnlijk veel meer plezier hebt. In plaats van je hele budget op te maken bij het shoppen, kan je er ook voor kiezen om regelmatig wat geld opzij te zetten via bijvoorbeeld maandbeleggen.

Ontdek wat maandbeleggen voor jou kan betekenen

In kleine stapjes bouw je dan mogelijk een leuk vermogen op. Dat kan je in de toekomst bijvoorbeeld gebruiken voor een mooie reis, als aanvulling op je pensioen – of om nog wat vaker te gaan shoppen. Het is daarbij wel belangrijk dat je een financiële buffer hebt voor onverwachte tegenvallers en dat je bereid bent om risico te nemen met vermogen. Op de website van Robeco vind je antwoord op veel vragen waar beginnende beleggers tegenaan lopen, zoals waar je op moet letten en wat de risico’s van beleggen zijn.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel