Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Kinderbijslag: interessant om een ‘potje’ mee op te bouwen

Kinderbijslag: interessant om een ‘potje’ mee op te bouwen

31 mei 2018 | Uw Geld1664 views

Als de kinderbijslag op de betaalrekening wordt bijgeschreven, is dat voor menigeen ieder kwartaal weer een moment om naar uit te kijken. Ook al gaat het per kind ‘maar’ om een bedrag van tussen de EUR 201,05 en EUR 287,21 (cijfers 2018), het geld wordt vaak meteen gebruikt om bijvoorbeeld kleding of schoolmateriaal van te kopen. Maar er zijn ook andere opties.

Zo’n optie is dat je – als je het geld van de kinderbijslag in je gezinsbudget kunt missen – het opzij zet en ermee spaart of belegt. Dan kun je een ‘potje’ opbouwen dat je op enig moment in de toekomst gebruikt voor grotere uitgaven die je kinderen dan hebben, bijvoorbeeld als ze gaan studeren en daarvoor liever niet (te veel) willen lenen bij de overheid.

Niet goedkoop

Kinderen opvoeden is niet goedkoop. Denk aan de vele euro’s die opgaan aan luiers, kleding, de sportclub, een grotere fiets, een nieuwe computer. Daar gaat volgens het CBS gemiddeld per kind 17% van het gezinsbudget aan op. Maar veel ouders kunnen en willen daarnaast ook nog geld opzij leggen voor hun kinderen. Dit doen ze om later te kunnen bijspringen als de inmiddels opgegroeide kinderen hun rijbewijs willen halen of omdat ze, voordat ze aan een studie beginnen, een sabbatical nemen om een wereldreis te maken. Dingen die ouders vaak zelf niet deden, maar graag wel voor hun eigen kinderen mogelijk willen maken.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Regels lenen voor eigen woning aangescherpt

Daarnaast is het zo, dat de regels rond de aankoop van een eigen woning de laatste jaren steeds verder zijn aangescherpt. Vroeger kon je zonder eigen geld op basis van een bepaald inkomen een hypothecaire lening krijgen om een eerste woning te kopen. Nu moet je daarvoor ook eigen geld hebben. Dat bedrag kan al snel meer dan EUR 10.000 bedragen. Geld dat de jonge woningkoper niet kan lenen en dus op een andere manier moet ‘ophoesten’. Ook daar is een flinke steun in de rug van de ouders meer dan welkom.

Weinig zoden aan de dijk?

Vaak wordt gesuggereerd dat het opzij zetten van de kinderbijslag (te) weinig zoden aan de dijk zet, omdat het per kwartaal om relatief kleine bedragen gaat. Ouders ontvangen in totaal tot het 18e levensjaar per kind EUR 17.580 (situatie 2018), EUR 81 gemiddeld per maand. In het totale standaardbudget voor een HBO- of universitaire studie (EUR 56.000, uitgaande van 4 jaar, een collegegeld van ruim EUR 2.000 per jaar en gemiddelde overige kosten voor een uitwonende student van ruim EUR 1.000 per maand) zou een door de ouders opgebouwd studiepotje een aanzienlijk deel van de kosten kunnen dekken.

Regie in handen nemen

Wie zijn kind financieel kan ondersteunen tijdens de studie, kan op die manier een substantiële studieschuld na de studie voorkomen. Dit kan op zijn beurt weer gevolgen hebben voor de positie van de aspirant-koper op de woningmarkt. U kunt dus al vroeg zelf een deel van de regie van de financiële toekomst voor uw kinderen in handen nemen. Wilt u dat doen door voor uw kind te beleggen, lees dan hier meer.
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel