Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Briljante uitvinding, arme uitvinder

Briljante uitvinding, arme uitvinder

14 jun 2018 | Uw Geld3928 views

Het is nooit leuk als iemand met jouw idee aan de haal gaat. Echt frustrerend wordt het pas als die ander daar een vermogen mee verdient, terwijl jij met lege handen achterblijft.

Iedereen komt ze vroeg of laat tegen: een collega die geïnteresseerd luistert naar je nieuwe plan en vervolgens bij de baas doet voorkomen alsof hij of zij het zelf bedacht heeft. Volgende keer kun je je troosten met de gedachte dat je er in ieder geval beter vanaf komt dan Gary Kildall, John Fitch en Nikola Tesla. Terwijl anderen schatrijk en soms ook beroemd werden met hun uitvindingen bleven zij gefrustreerd en arm achter.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Het echte brein achter het succes van Microsoft

Wie kent Bill Gates niet? Als oprichter van softwarebedrijf Microsoft heeft hij een vermogen vergaard van bijna EUR 90 miljard. Maar wist je ook dat de basis voor zijn succes gelegd werd doordat hij een computerprogramma bijna volledig kopieerde en verkocht aan IBM? Het oorspronkelijke idee kwam van de Amerikaanse ondernemer Gary Kindall, die bij IBM achter het net viste. De frustraties over de gemiste kans lieten Kindall niet los. Hij raakte aan de drank en overleed op 52-jarige leeftijd in 1994.

Stoomuitvindingen gaan in rook op

De uitvindingen van John Fitch legden in de achttiende eeuw de basis voor de opkomst van de stoomboot en de stoomlocomotief. Hij kreeg enkele belangrijke patenten echter op dezelfde dag toegewezen als enkele concurrenten, zodat hij niet de alleenrechten kreeg waarmee hij veel geld had kunnen verdienen. Door een opeenstapeling van zakelijke tegenvallers en rechtszaken raakte Fitch aan lager wal.

Tesla: straatarm genie

De naam Tesla is onlosmakelijk verbonden aan de Amerikaanse producent van elektrische auto’s. De bedrijfsnaam is eigenlijk een eerbetoon aan uitvinder Nikola Tesla, waarvan de uitvindingen en ideeën de basis legden voor onder meer het hedendaagse elektriciteitsnet, röntgenapparatuur en de radio. Hij bezat wereldwijd circa 300 patenten, die miljoenen dollars aan inkomsten opleverden. Het grootste deel daarvan kwam echter terecht bij de bedrijven waarvoor Tesla heeft gewerkt. De rest verspeelde hij aan geldverslindende projecten. Tesla was straatarm toen hij in 1943 overleed.

Beter idee dan briljante uitvinding

Er zijn uiteraard ook voorbeelden van uitvinders die wel rijk zijn geworden, maar een briljante ontdekking blijkt niet per se een garantie voor een financieel onbezorgde toekomst. In plaats van hopen dat je ooit een goede uitvinding doet die je in één keer schatrijk maakt, is het dan ook een beter idee om elke maand wat geld opzij te zetten. Dat kan door te sparen, maar als je doelen zoals een wereldreis of een sabbatical wat verder in de toekomst liggen, kan het een goed alternatief zijn om te beginnen met maandbeleggen. Let er daarbij wel op dat je bereid moet zijn om risico te lopen met je vermogen en je ervoor zorgt dat je een buffer hebt voor onverwachte tegenvallers.
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel