Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Rente, hoera!

Rente, hoera!

09 jul 2018 | Uw Geld1519 views

In Hongkong heeft een stijgende rente vreemde gevolgen voor de lokale huizenmarkt. De huizenprijzen liepen alleen maar nog verder op.

Arnout van Rijn
Arnout
van Rijn
Chief Investment Officer Azië-Pacific

Het was een klein genietmomentje toen de bank hier in Hongkong mij afgelopen week belde met een aanbod. Na diverse vergeefse pogingen om mijn relatiemanager aan de lijn te krijgen, had ik enkele dagen ervoor de moeite genomen om zelf naar het bankkantoor te lopen. Het was nog vroeg in de ochtend en ik werd meteen geholpen. 

Ik legde uit dat ik naar iets op zoek was met laag risico dat meer rendeerde dan de huidige 0,001% op mijn spaargeld. Al sinds mijn komst naar Hongkong in 2008 heb ik deze beledigende rente op mijn spaargeld gekregen. En omdat ik geen producten met verborgen kosten wil kopen, kwamen we uit bij een termijndeposito. 

Mijn relatiemanager moest het even aan de baas vragen, maar ik kon 1,8% op mijn Hongkong dollars krijgen over een zesmaands deposito. En op Amerikaanse dollars kon ik zelfs 2,15% ontvangen voor dezelfde periode. Ik was in de wolken! Rente! Het was zo lang geleden! De wereld gaat eindelijk weer terug naar normaal. p

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Eurospaarders hebben het zwaar

Dat wil zeggen, wanneer u in Amerikaanse dollars denkt. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verhoogde de korte rente afgelopen week verder naar 2%. Gunstig voor de banken. Ze verhoogden direct de rente op krediet en schoorvoetend ook de spaarrente een beetje.

Nu is voor u als eurospaarder de vraag wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) ook de rente weer gaat verhogen. In juni suggereerde ECB-voorzitter Mario Draghi dat de rente pas vanaf medio 2019 omhoog gaat. Beleggers reageerden onmiddellijk met een afstraffing van de euro-wisselkoers. Ze zijn het zat.

En dan heeft u in Nederland nog geluk gehad. Door intense concurrentie voor spaargeld kon u tot begin 2013 nog meer dan 2% rente krijgen en daalde de rente pas in 2015 onder 1%. Zeven jaar na het begin van de kredietcrisis! Hoe dan ook, de rente is te lang te laag gebleven en de excessen die dat met zich mee heeft gebracht, worden pas onthuld als de rente weer stijgt.

Huizenmarkt

Het is de grote vraag wat er dan gebeurt met de huizenmarkt. Huizenprijzen in de Verenigde Staten en Nederland zijn geholpen door extreem lage hypotheekrentes weer boven het oude hoogtepunt van tien jaar geleden uitgeklommen. 

In Hongkong zijn de huizenprijzen in deze periode zelfs meer dan verdubbeld, dus de kwetsbaarheid hier is veel groter. De lokale reactie op de eerste renteverhogingen was merkwaardig: de prijzen liepen verder op. Mensen zagen het als de laatste kans om nog tegen een aantrekkelijke hypotheekrente een huis te kopen voordat de rente verder zou stijgen! De wereld op zijn kop of Hongkongse logica?

De rente gaat weliswaar omhoog, maar in Hongkong zijn we nog lang niet terug bij normaal. Ik houd mijn geld voorlopig op deposito en blijf nog even huren.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel