Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Teleurgesteld in bitcoin? Misschien is beleggen meer wat voor jou.

Teleurgesteld in bitcoin? Misschien is beleggen meer wat voor jou.

25 sep 2018 | Uw Geld88 views

Steeds minder Nederlanders steken hun geld in bitcoin en andere cryptovaluta’s na de enorme koersdaling van de afgelopen maanden.

Heb jij ook nog bitcoins, ripple, ethereum of andere cryptovaluta’s in je digitale portefeuille? Dan bevind je je in een steeds kleiner wordend gezelschap. Het aantal bezitters van digitale munten is in Nederland gedaald tot 480.000. Eind 2017 waren dat er nog 580.000. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS verlaten veel mensen de markt omdat ze niet meer in de toekomst van deze valuta geloven. De wereldwijde waarde van alle cryptomunten is in de eerste negen maanden van 2018 met 75% gedaald naar EUR 190 miljard.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Pijnlijke les

De scherpe daling van bitcoin en andere digitale munten volgt overigens op een stijging van ruim 1.000% in 2017. In de laatste maanden van dat jaar is het aantal bezitters van cryptovaluta’s verdrievoudigd. Heel veel mensen probeerden een graantje van de rally mee te pikken en hebben het grootste deel van de waarde van hun cryptovermogen zien verdampen. Daarmee hebben ze meteen een van de belangrijkste lessen voor beleggers geleerd: rendement en risico gaan hand in hand. Je kunt dus alleen uitzicht krijgen op een heel hoog rendement, als je ook het risico loopt om je geld voor een heel groot deel of zelfs volledig kwijt te raken.

Beginnen met beleggen

In plaats van de gok te wagen met cryptomunt– met het risico dat je snel een heel groot deel van je vermogen verspeelt – kan je er ook voor kiezen om meer geleidelijk vermogen op te bouwen door te beginnen met beleggen. We zijn eerlijk: je zult dan niet in één klap rijk worden, dus het is zaak om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen en om ervoor zorgen dat je voldoende financiële buffer hebt.

Beginnen met beleggen? Ontdek wat je moet weten en doen.

Geleidelijke groei in plaats van een superklapper

Als belegger word je voor een heel klein deel eigenaar van allerlei bedrijven. Hoewel de beurskoersen schommelen, is de waarde van een breed mandje ondernemingen op de lange termijn steeds meer waard geworden. De MSCI World Index met daarin meer dan 1.500 van de grootste concerns ter wereld is de afgelopen dertig jaar met gemiddeld 8% gestegen, met hoge koerspieken en diepe dalen in de tussentijd. Dat is natuurlijk niet zo snel als de enorme rally van bitcoin vorig jaar. Maar wie zijn vingers heeft gebrand aan bitcoins of andere cryptovaluta’s, weet inmiddels wat het gevaar is van dit soort superklappers.

Meer lezen over beginnen met beleggen:

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel