Het is goed nieuws dat de ECB zich bereid heeft verklaard (voorwaardelijk) ongelimiteerd kortlopende staatsobligaties te kopen, maar het zal het waarschijnlijk niet genoeg zijn om de economie aan te zwengelen. Voor de wereldeconomie speelt ook mee dat economische cijfers veelal tegenvallen, zo nemen de zorgen over China bijvoorbeeld toe.

Hoe vertalen deze omstandigheden zich volgens het Financial Markets Research-team in een verdeling over de vermogenscategorieën? Investment-grade obligaties hebben van alle beleggingscategorieën nog steeds de beste vooruitzichten, aldus hoofdstrateeg Ronald Doeswijk.

= Neutrale aandelenpositie
Het team handhaaft een neutrale visie op aandelen. Aandelen hebben de afgelopen tijd goed gepresteerd, ondanks de vele zwakke cijfers. De drijvende kracht achter deze prestatie was de groeiende overtuiging dat de ECB over de brug zou komen.

+ VS en opkomende markten zijn favoriete regio's voor aandelen
Binnen aandelen blijft het team positief over Noord-Amerika en opkomende markten, en negatief over Europa en de Pacific-regio. Wel is het team over twee van deze markten de afgelopen maanden minder overtuigd geraakt.
Ten eerste is het team, vanwege een teleurstellend resultaat, minder positief over opkomende markten. Ten tweede is hun vertrouwen in Europa vanwege het voortdurend achterblijvende resultaat gedaald.

= Neutraal over vastgoed
De vooruitzichten voor onroerend goed zijn vergelijkbaar met die voor aandelen. Toch zien wij ook een aantal positieve factoren voor vastgoed. Vastgoed zou moeten kunnen profiteren van de lage rentes. Tegelijkertijd is het minder vatbaar voor winstbijstellingen dan aandelen.

- Slechte vooruitzichten voor staatsobligaties
Over staatsobligaties blijft het team negatief. De lange rente is extreem laag en zal naar verwachting ook laag blijven. De vraag naar deze veilige beleggingen wordt geremd door de ECB die optreedt als laatste redder. De economische cijfers zijn echter zwak, met neerwaartse risico's.

+ Investment-grade bedrijfsobligaties hebben nog steeds de voorkeur
"Deze obligaties bieden een hogere rente en de mogelijkheid om te profiteren van een verdere daling van de renteopslagen" zegt hij. Bovendien zouden investment-grade obligaties moeten worden geholpen door de sterke bedrijfsbalans waarop veel kas staat.
Dankzij hun betere risico/rendementsprofiel geeft Doeswijk de voorkeur aan investment-grade obligaties boven high-yieldobligaties. Hij verkiest high-yieldobligaties echter ook boven staatsobligaties.

+ Voorkeur voor obligaties van opkomende markten boven staatsobligaties
Ook de vooruitzichten voor obligaties uit opkomende markten zijn beter dan die voor staatsobligaties. Toch zijn er ook minder positieve punten. Sommige opkomende landen voeren een soepel beleid in een poging de economische groei te stimuleren. Over het algemeen hebben investment-grade obligaties onze voorkeur boven obligaties uit opkomende markten.

= Neutraal over grondstoffen
Het team heeft een neutrale visie op grondstoffen. De economie zal waarschijnlijk nog achterblijven en Chinese grondstoffen, zoals ijzererts, blijven vatbaar voor tegenvallende groei.