Waar was u op 19 oktober 1987? Het is deze week 25 jaar geleden dat de Amerikaanse beurs de Dow Jones Index met 22% zag dalen. Na een dag met een record omzet in aandelen (604 mln stukken) sloot de index op 1738 punten. Bijna 25 jaar later op maandag 15 oktober 2012 staat de Dow op 13,424 punten. Een mooi jaarlijks rendement van ruim 8%.

Ik was in 1987 voorzitter van een studentenbeleggingsclub waar ik mijn zuurverdiende (‘s nachts post sorteren bij de PTT) beleggingen ter waarde van 700 gulden, zag kelderen in waarde naar 450 gulden. Daar kon ik een hele maand mijn kamer van huren!

Waar was u tien jaar later op 1 juli 1997 toen de vaste wisselkoersverhouding tegenover de dollar van de Thaise baht werd losgelaten door de Bank of Thailand? Dit bleek later het eerste wapenfeit van de Azië-crisis die uiteindelijk de hele regio grote schade zou berokkenen en waar veel landen nog steeds getraumatiseerd over zijn. Ik was op dat moment beheerder van Robeco’s emerging markets aandelenfonds met een speciale aandacht voor Azië.
Waar was u in september 2001 toen niet alleen de aanslag op het WTC plaatsvond maar ook Enron ontmaskerd werd als een bende fraudeurs? Ik was toen net begonnen als portefeuillemanager voor Amerikaanse aandelen bij Robeco.

De lijst gaat zo nog wel even door: de Mexicaanse peso-crisis (1994), de Rusland-crisis (1998), Braziliaanse devaluatiecrisis (1999), ik was er allemaal van dichtbij bij betrokken. Zo ben ik na ruim twintig jaar een door de wol geverfde, doorgewinterde en uitgecrisiste belegger geworden.

Twee conclusies die u daar uit mag trekken.

Allereerst dat als je alleen maar krantenkoppen kijkt, beleggen wel een heel nare hobby is waarbij men zich voortsleept van crisis naar crisis. Echter in alle tussenliggende periodes boeken aandelen gestage koerswinst waardoor op lange termijn een mooie 8% rendement op aandelen te verwachten is.

Ten tweede, elke crisis maakt je een betere belegger. Met zoveel tegenslag op de weg, ben ik een stuk wantrouwiger geworden en dat is belangrijk voor een mooi resultaat. Geloof niet in de mooie verhalen die bedrijven aan je voorspiegelen. Luister naar mensen die hel en verdoemenis prediken. Van hen valt veel meer te leren ook al hebben ze het op de lange termijn meestal fout. Mensen zijn vindingrijk genoeg om grote problemen uiteindelijk het hoofd te bieden zonder dat de economie daardoor in elkaar klapt.

Wie op zoek wil naar mooie beleggingskansen moet kijken naar bedrijven waar geen juichverhalen over bestaan. Waar het eens een paar jaartjes tegen heeft gezeten maar waar de intrinsieke kracht van het bedrijfsmodel onverminderd aanwezig is. Om die te kunnen vinden moet je beschikken over historisch besef.

Twee voorbeelden dichtbij huis....