Hoe komt het toch dat mensen belasting besparen als een risicoloze manier van beleggen zien? Mogelijk omdat voor ons Nederlanders belasting besparen ook een nationale volkssport is. Dan nemen wij graag voor lief dat er in een ingewikkeld product moet worden geïnvesteerd. Ingewikkeld, omdat de risico’s moeilijk zijn te doorgronden. Het fiscale voordeel én de hoge rendementsverwachtingen lijken veel belangrijker dan de risico’s. Daar wordt gemakshalve aan voorbij gegaan.

Scheeps-cv
Een actueel voorbeeld is de scheeps-cv. Een belegging in een (zee)schip waar je als deelnemer onder bepaalde voorwaarden belastingvoordelen krijgt. De investering heeft over het algemeen een lange looptijd en is tussentijds niet of lastig te verkopen. Na het verval van de beurzen in 2000 zijn particulieren - aangetrokken door geweldige prognoses- massaal in deze belegging gestapt. In totaal gaat het om meer dan een miljard euro.

Het schip in
Een flink aantal scheeps-cv’s is intussen failliet gegaan. De aanvankelijk behaalde belastingvoordelen zijn verloren gegaan omdat de oorspronkelijke rendementsdoelstelling nooit meer kon worden behaald. Er zijn meer faillissementen te verwachten. De belegger is letterlijk en figuurlijk het schip ingegaan en is zijn investering veelal kwijt.

Leren van het verleden
Van oudsher is in ons land de belastingdruk hoog. Met hulp van financieel adviseurs werden - binnen de mogelijkheden die de wet bood - fiscale constructies opgetuigd. Met als doel zo weinig mogelijk tot geen belasting meer te hoeven betalen. Vandaar dat de overheid de afgelopen decennia met reparatiewetgeving fiscale hervormingen heeft doorgevoerd. Toch blijven wij zuinige Hollanders belastingbewust. Door daar het meeste belang aan te hechten, worden de risico’s van een investering soms lelijk onderschat. Waarvan akte.

Gewoon beleggen
Rechttoe rechtaan beleggen in een mix van aandelen, obligaties of kas (sparen). Bij voorkeur met degelijke beleggingsfondsen. Dan bent u in ieder geval verzekerd van vakkundig beheer en de risico’s zijn te overzien. Want jazeker, deze beleggingsinstrumenten kennen ook periodes met negatieve resultaten. Fondsbeleggers die door beurscrises niet in paniek zijn geraakt weten echter één ding: de beleggingsportefeuille is niet failliet gegaan. Met goed onderhoud en door wereldwijd gespreid te beleggen hebben particulieren die hebben volgehouden een mooi herstel meegemaakt.

Onder zeil
Met gemak betrouwbaar beleggen. Als u daar aan vasthoudt, kunt u voor lange tijd met een gerust hart onder zeil gaan. In de wetenschap dat fondsmanagers wakker zullen blijven. Aan hen de taak uw beleggingen te bewaken en te onderhouden. Daarnaast bent u maximaal flexibel. Beleggingsfondsen zijn dagelijks verhandelbaar. Dat maakt het eenvoudig de beleggingsaanpak bij te stellen als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Voor de belastingdienst geldt: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’. Voor een beleggingsfondsenaanbieder is het: ‘Gemak dient de mens, wij maken beleggen leuk’.

Anne Zuidema (1952) werkt inmiddels enkele decennia als beleggingsadviseur voor vermogende particulieren, waarvan ruim 14 jaar bij Robeco. Deze column verscheen eerder in de DFT.nl.