Bent u intussen ook zo crisis-moe? Ik kan geen krant openslaan, tv-rubriek bekijken, politicus aanhoren, of van de eerste vijf zinnen gaan er drie over ‘De Crisis’. Natuurlijk, als gemeenschap hebben we een probleem. Ons nationale huishoudboek moet op orde worden gebracht, omdat we jarenlang op te grote voet hebben geleefd. Het wordt voorlopig de tering naar de nering zetten. Het kan echter wel wat lijden hoor. Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld. Vergeleken met wat er elders op de aardbol speelt, valt ons probleem nog wel mee.

Collectief wantrouwen
Een feit is dat onze leiders onvoldoende inspireren tot positief denken. Politici hebben vandaag de dag weinig dromen meer; de bevlogenheid ontbreekt. Eigenlijk heerst er op Europees niveau ook een leiderschapscrisis. Het individu mag dan wel positief gestemd zijn, voor de samenleving als geheel is dit nu niet het geval. Er zijn teveel onzekerheden. Onzekerheid over werk en inkomen, wonen en lenen, de degelijkheid van banken,…Onzekerheid voedt het collectief wantrouwen. FC Nederland betreedt nu niet het speelveld; men blijft nerveus langs de zijlijn tobben en het consumentenvertrouwen blijft dalen.

Opleiden
Begin november was ik bij een congres van de Europese beleggingsfondsenindustrie. Het thema was ´Investor Education´. Het onderwijzen van (toekomstige) beleggers. Eén van de redenen waarom beurscrises heftig verlopen zijn, dat de gemiddelde mens over beperkte financiële kennis beschikt om aanleiding en gevolg goed te kunnen begrijpen. Daardoor worden in paniek beslissingen genomen die grote negatieve geldelijke gevolgen kunnen hebben. Op onze scholen is wiskunde een belangrijk leervak. Uit onderzoek in zowel Europa als in de VS blijkt dat er niet of nauwelijks aandacht besteed wordt aan financieel onderwijs. Toch moeten we in ons dagelijks leven veel financiële beslissingen nemen. Wat dan te doen?

Lesbrieven
Het is belangrijk al op jonge leeftijd lesbrieven te krijgen over basisonderwerpen als: wat is rente? Hoe werkt een hypotheek? Wat is beleggen? Wat zijn effectenbeurzen? Waarom leent de Nederlandse Staat geld? Waarom hebben bedrijven kapitaal nodig? Kortom: biedt de jeugd toegankelijke lesstof om later in het ‘grote mensen’ leven belangrijke beslissingen over lenen, sparen en beleggen te kunnen nemen. De beleggingsfondsenindustrie, waar veel kennis en ervaring is samengebundeld, kan in het leerproces een belangrijke rol spelen. Boeiend om dit verder uit te werken.

Stoppen met tobben
Om te beoordelen hoe het beleggers in deze onzekere tijden vergaat, kijk ik bij voorkeur naar mixfondsen, omdat een mixfonds een goed gespreide beleggingsportefeuille is. Over de periode 1 januari tot 31 oktober 2012 hebben de voorzichtige, neutrale en optimistische variant een resultaat van - afgerond - 7, 9 en 11% behaald. Doorgaan met beleggen wordt beloond, maar pas op: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Stop nu met tobben en beleg verstandig. Door een terugtredende overheid, wordt dit immers steeds belangrijker. Luister tot slot naar dit opgewekte liedje van Paul McCartney & Wings uit 1973: Mrs Vandebilt, ‘What’s the use of worrying’. De songtekst, die een beetje wijst op het overdreven materialisme, ondersteunt de titel van dit stukje.

Deze column verscheen eerder in de DFT.nl.