De wereldeconomie moddert nog steeds door, waarbij de jongste cijfers uit de VS en China meevallen. Bedrijfsobligaties hebben het heel goed gedaan. De vooruitzichten blijven aantrekkelijk in vergelijking met staatsobligaties, maar door hun stijgende waardering beperkt het opwaarts potentieel.

Het gaat beter met de wereldeconomie, met name VS en China doen het goed. Toch dreigt voor VS en Japan nog altijd de dreigende fiscal cliff. Ook de Europese schuldencrisis is nog niet voorbij.
Bedrijfsobligaties, highyield-obligaties en schuldpapier uit opkomende markten zijn alle drie nu ongeveer even aantrekkelijk en hebben de voorkeur boven staatsobligaties. Binnen de aandelen zijn de VS nog altijd favoriet vanwege het relatief positieve macro-economisch beeld.

Wat zegt het Financial Markets Team over de verdeling over de verschillende beleggingscategorieën, zoals bedrijfsobligaties en aandelen? Ronald Doeswijk, hoofdstrateeg van Robeco, licht toe.

+ Voorkeur voor bedrijfobligaties, highyield-obligaties en schuldtitels van opkomende landen
Het doormodderscenario was gunstig voor investmentgrade bedrijfsobligaties en highyield-obligaties, die het de afgelopen maanden goed deden. Doeswijk blijft positief over de markt voor bedrijfsobligaties. Hij verwacht echter geen hele grote extra winsten aangezien de spreads niet veel verder zullen dalen.

+ Vooruitzichten voor bedrijfobligaties zijn wat getemperd
Het FMR-team vindt de drie risicovollere soorten obligaties even aantrekkelijk. "We denken nu dat de vooruitzichten voor bedrijfsobligaties en highyield-obligaties gelijk zijn," legt Doeswijk uit. Hij voegt toe dat schuldpapier van opkomende markten ook aantrekkelijk is. "We zijn van mening dat de huidige omstandigheden voor schuldpapier van opkomende markten sterk zullen blijven," zegt hij.

- Negatief over staatsobligaties
Het team blijft negatief over staatsobligaties. “We verwachten dat alle drie bovenstaande obligatiesoorten beter zullen presteren,” aldus Doeswijk. De economische groei zit niet meer tegen en de lange rente is extreem laag.

= Neutrale positie in aandelen
Doeswijk en zijn collega's handhaven een neutrale visie op aandelen. "Gezien de aanhoudend gematigde groei en de neutrale waardering van aandelen, verwachten we dat aandelen zich min of meer zijwaarts zullen bewegen," zegt Doeswijk.

+ VS is favoriete regio voor aandelen
Binnen aandelen is Noord-Amerika de favoriete regio van het team. De recente positieve verrassingen in de Amerikaanse economie bevestigen de visie van het team dat de VS beter presteert dan Europa of Japan.

- Aandelen uit opkomende markten vallen tegen
Door tegenvallende resultaten en winstbijstellingen is het team minder overtuigd over opkomende markten. Maar de economie lijkt te verbeteren en opkomende markten zijn 10 à 15% ondergewaardeerd ten opzichte van volwassen markten. "Daarom geven we opkomende markten het voordeel van de twijfel," zegt hij.
Het team blijft aarzelend over Europa. "Bezuinigingen zullen de groei negatief beïnvloeden," zegt Doeswijk. Verder zijn ze negatief over de Pacific vanwege de zwakke economie van zwaargewicht Japan.

= Onroerend goed: neutraal
De vooruitzichten voor onroerend goed zijn neutraal. Het team verwacht dat de prestaties van onroerend goed vergelijkbaar zullen zijn met die van aandelen.

= Neutraal over grondstoffen
Het team heeft een neutrale visie op grondstoffen. Afgelopen maand ondergingen grondstoffen een milde tegenslag. "Voor grondstoffen in het algemeen verwachten we dat de vlakke prijsontwikkelingen van de afgelopen 12 maanden aanhouden," zegt Doeswijk.