De grootste problemen van 2012 zijn voorlopig grotendeels van de baan. Zo hebben zowel Japan als de VS een begrotingsramp afgewend en is de rust in de eurozone teruggekeerd, ook al is dit slechts tijdelijk. Bovendien waren er meevallers op macro-economisch gebied.

Het gevaar van een wereldwijde recessie ligt hierdoor niet meer op de loer, maar het macro-economische beeld ziet er nog steeds gematigd uit. Nog altijd geldt het doormodderscenario. Wat betekent dit voor de verdeling over de verschillende beleggingscategorieën? Robeco Chief Strategist Ronald Doeswijk licht toe.

+ Credits en high yield favoriet
Het Financial Markets Research team blijft nog immer positief over bedrijfsobligaties, zowel voor investmentgrade credits als highyield-obligaties.
“Deze obligaties kunnen nog altijd rendement opleveren, omdat bedrijven nog steeds weinig investeren, maar profiteren van een sterke cashflow en gezonde balans,” legt Doeswijk uit.

+ Emerging debt ook in trek
Ook schuldpapier van opkomende markten is nog steeds populair. De instroom in deze vermogenscategorie houdt aan dankzij het relatief hoge rendement en de gezonde economische fundamentals in opkomende markten.

- Negatief over staatsobligaties
Doeswijk vermeldt daarnaast dat de drie bovengenoemde obligaties het waarschijnlijk beter doen dan staatsobligaties van ontwikkelde markten. Het team baseert deze negatieve visie op de matige vooruitzichten voor de wereldeconomie. Desondanks verwachten we geen drastische uitverkoop van staatsobligaties.

= Neutrale aandelenpositie
Doeswijk en zijn collega's blijven neutraal over aandelen. Positief is wel dat de fiscal cliff in de VS voorlopig is afgewend en er genoeg geld in de markten blijft om de zoektocht naar rendement voort te zetten. Dit is positief voor aandelen. Een negatief punt is dat de winstgroei beperkt lijkt te zijn tot een paar procentpunten.

+ Noord-Amerika en opkomende markten favoriet binnen aandelen
Het team geeft de voorkeur aan Noord-Amerika en opkomende markten als het gaat om aandelen. Natuurlijk zijn er in de regio nog wel problemen, maar uiteindelijk komt het groeitempo van de VS waarschijnlijk toch weer uit op 2%.
De voorkeur van het team voor opkomende markten is vooral gebaseerd op een lichte economische groeiversnelling aldaar en een laag inflatierisico.

- Europa en de Pacific zijn nog steeds uit de gratie
Doeswijk is door de kans op aanhoudende economische teleurstellingen nog steeds “wat negatief” over Europa. “Europa is nog steeds een regio met een groot aantal neerwaartse winstherzieningen,” constateert hij.
Het team blijft voorlopig ook negatief over de Pacific. “De recente opleving op de beurs kan wel eens van korte duur zijn, omdat de economie zwak blijft,” zegt Doeswijk.

= Neutraal over vastgoed dankzij onaantrekkelijke waardering
De vooruitzichten voor beursgenoteerd vastgoed zijn neutraal. Dit was afgelopen jaar de best presterende categorie met een rendement van 22%. Op het eerste gezicht ziet het er voor vastgoed goed uit, maar door de onaantrekkelijke waardering ziet het team voor vastgoed vergelijkbare vooruitzichten als voor aandelen.

= Neutraal over grondstoffen
Het team heeft een neutrale visie op grondstoffen. Ze verwachten dat de olieprijs stabiel blijft.
De prijs voor industriële metalen lijkt te stijgen door de versnelde economische groei in China. Maar China heeft grote voorraden koper, het belangrijkste metaal van het land. “We betwijfelen of deze opleving doorzet,” aldus Doeswijk.