Mergers & Acquisitions. Fusies en overnames. Ze zijn weer terug van weggeweest. Het lijkt een soort Bijbelse cyclus, maar dan met zeven vette jaren en slechts drie magere. Gedurende zeven opgaande jaren zwelt het overnamegeweld aan, waarbij het hoogtepunt achteraf bezien samen blijkt te vallen met het hoogtepunt op de beurs. En dan volgen er meestal twee of drie magere jaren, waarin de activiteit sterk afneemt. Gedurende het vorige decennium hadden we te maken met een dergelijk patroon. 2002 was het dieptepunt, 2008 het hoogtepunt. Daarna gooide de financiële crisis, zoals met zoveel zaken, roet in het eten. De neergaande jaren eindigden niet in 2010, niet in 2011 en ook 2012 was nog een mager jaar. Een periode waarin CEO’s en de CFO’s met hun billen bij elkaar hoopten op een goede afloop.

De ongekende daling van de industriële productie die volgde op het faillissement van Lehman en het wegvallen van de bodem onder het vertrouwen werden opgelost door ongekende fiscale en monetaire stimulering. De groei van de wereldeconomie herstelde en bedrijven keerden in snel tempo terug naar recordwinsten. Investeren was even niet meer nodig. Er was bovengemiddeld veel geïnvesteerd voorafgaand aan de financiële crisis. Er was dus nog voldoende onbenutte capaciteit en de vraag herstelde zich, maar mondjesmaat. Dit gaf bedrijven de mogelijkheid om waar nodig de balans te repareren en de kassen eens goed te vullen in onzekere tijden. Na een tijdje gaat het geld toch in de spreekwoordelijke zakken branden. Slechts een enkeling durft, iets wat niet geheel onbegrijpelijk is. Niemand wil immers de geschiedenis in gaan als de CEO die vlak voor het uiteenspatten van de euro een grote overname doet. De eurozone is in ieder geval verboden gebied. Maar als de nood het hoogst is, dan is de redding nabij. In juli 2012 spreekt ECB president Draghi de gedenkwaardige woorden: “de ECB zal er alles aan doen om de euro te redden en geloof me, het zal genoeg zijn”. Dit is het keerpunt, deze woorden nemen het staartrisico van ontvlechting van het eurogebied weg. Maar dan resteert nog de dreiging van het fiscale ravijn in de Verenigde Staten. Het uitblijven van een fiscale oplossing kan de Amerikaanse economie in een recessie storten en dus moet de uitkomst van deze cliffhanger worden afgewacht. De oplossing biedt ook hoop voor de nabije toekomst. Als het nodig is, kunnen de Democraten en Republikeinen ter elfder uren een akkoord sluiten. In de tussentijd doen centrale banken er alles aan om de lange rente laag te houden, ook bedrijfsobligaties profiteren hiervan. Aan het begin van 2013 is in Europa het punt bereikt waarop de rente op high yield obligaties lager is dan het dividendrendement op Europese aandelen. Dit is een Walhalla voor elke CFO: al voor de fiscale aftrekbaarheid van de rente zijn alleen de inkomsten uit een overname al meer dan voldoende om de rente op de overnameprijs te betalen. ‘De hoorns schallen, het jachtseizoen is geopend’.

Mark Glazener – februari 2012
Deze column verscheen eerder op de site van Fondsnieuws.