Tegen een achtergrond van een langzaam aantrekkende wereldeconomie zijn de vooruitzichten voor aandelen veelbelovend. De zwakte in VS in het laatste kwartaal van 2012 benadrukt de broze staat van de wereldeconomie, maar er zijn tekenen van een traag maar aanhoudend herstel.

Hoe vertaalt dit gematigd positieve beeld zich in de verdeling over de belegggingscategorieën?

Cornelissen en zijn collega's in het Financial Markets Research-team zijn relatief optimistisch over aandelen, ten minste voor de komende maanden.

+ Positief over aandelen
"Aandelen blijven profiteren van de nog altijd doormodderende wereldeconomie," zegt Cornelissen. In januari steeg de MSCI World Index 2%. Deze index wordt veel gebruikte als wereldwijde standaard voor aandelen.

Volgens Cornelissen is het goed mogelijk dat het sfeer nog een aantal maanden positief blijft. De markten gaan ervan uit dat negatieve verrassingen leiden tot verdere kwantitatieve verruiming, wat positief is voor aandelen. Anderzijds zullen positieve verrassingen, die onwaarschijnlijk zijn, geen negatieve invloed hebben zolang de economische groei de inflatie niet omhoog drijft.

+ Noord-Amerika is favoriete regio voor aandelen
Binnen aandelen is Noord-Amerika de favoriete regio van het team. Cornelissen benadrukt de aanhoudende kracht van consumentenbestedingen en investeringen, die in het vierde kwartaal de verwachtingen overtroffen. "We verwachten niet dat de recente zwakte van de dollar, die een negatief effect had op de performance, zal aanhouden," zegt Cornelissen.

= Opkomende markten neutraal
Opkomende markten zijn neutraal. Zelfs na enkele vrij goede winstherzieningen presteerden opkomende markten onverwacht zwak in januari, een maand waarin ze normaal gesproken goede resultaten behalen.

- Europa en de Pacific nog steeds uit de gratie
Het team blijft nog steeds “wat negatief” over Europa vanwege de kans op aanhoudende economische teleurstellingen en politieke risico's. “Europa blijft een regio met een groot aantal voortdurende neerwaartse winstherzieningen. Oftewel, bedrijven doen het slechter dan verwacht,” voegt Cornelissen toe.
De vooruitzichten voor de Pacific zijn verbeterd. Toch blijft het team negatief over de regio. Voorlopig heffen de verzwakkende yen en de sterke prestaties van Japanse aandelen elkaar grotendeels op. "We blijven voorzichtig, want het is afwachten of de economie ditmaal echt zal aantrekken," zegt hij.

+ High yield en schuldpapier opkomende landen favoriet
Hoewel aandelen veelbelovend zijn voor de korte termijn, zijn ze niet de favoriete beleggingscategorie van het Financial Markets Research-team. Het team heeft een voorkeur voor highyield-obligaties en schuldpapier van opkomende markten.
De performance van schuldpapier van opkomende landen was de afgelopen tijd zwak, omdat een groot aantal valuta's daar in waarde daalde ten opzichte van de euro. Dankzij de solide fundamentals blijft het team toch positief over de capaciteit van valuta's van opkomende markten om op de lange termijn te stijgen. "De inflatiedruk neemt af en de reële groei voor 2013 zal licht versnellen," verklaart Cornelissen.

+ Populariteit bedrijfsobligaties aanzienlijk afgenomen
Het team handhaaft de positieve visie op bedrijfsobligaties. "Maar ons enthousiasme voor deze obligaties is wel aanzienlijk afgenomen," zegt hij. In de tweede helft van 2012 daalden de spreads –wat gunstig is voor de obligatiehouder-, maar ze lijken moeite te hebben om verder te dalen.

- Negatief over staatsobligaties
Cornelissen en zijn collega's geven de voorkeur aan de drie bovengenoemde obligaties boven staatsobligaties van ontwikkelde markten. "Staatsobligaties zijn bovendien onaantrekkelijk vergeleken met alle andere aandelencategorieën," zegt hij. "Aangezien de centrale banken hun ruime beleid vermoedelijk zullen voorzetten, verwachten we dat de goede resultaten van risicovolle effecten zal aanhouden."

= Neutraal over onroerend goed
De vooruitzichten voor onroerend goed zijn neutraal. Het is goed mogelijk dat deze aandelencategorie in trek blijft. In januari had vastgoed weliswaar last van een stijging van de obligatierente, maar Cornelissen denkt niet dat deze een grote invloed zal hebben op de prestaties van onroerend goed ten opzichte van aandelen.

= Neutraal over grondstoffen
Het team heeft een neutrale visie op grondstoffen. "We verwachten dat de olieprijs stabiel blijft, maar er kan een prijsstijging op de loer liggen," zegt Cornelissen. Ondertussen blijft de prijs voor industriële metalen laag, al zou deze sneller kunnen aantrekken door een verwacht herstel van de Amerikaanse en Chinese economie.