Uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke over het afbouwen van de steun aan de Amerikaanse economie hebben geleid tot onrust op de financiële markten. Is de paniek terecht?

Volgens  Léon Cornelissen, Chief Economist bij Robeco, is de angst overtrokken. Beleggers hoeven niet te vrezen voor een snel einde van het goedkope geld. Met de huizenmarkt en de arbeidsmarkt gaat het de goede kant op, maar er is ook zwakte in de Amerikaanse economie. Bovendien is de inflatie laag. Het beleid van de  Amerikaanse centrale bank zal dus niet sterk veranderen.

Zwakke periode wereldeconomie
Volgens Cornelissen breekt er een zwakke periode aan voor de wereldeconomie, maar "een recessie is onwaarschijnlijk". De Japanse economie liet in het eerste kwartaal een indrukwekkende groei zien, maar de overheid moet wel meer vaart maken met structurele hervorming van de economie.

In Europa zijn lichtpuntjes waar te nemen. De ernst van de recessie in de Zuid-Europese  landen lijkt af te nemen. De kredietgroei in Europa is echter zwak en de werkloosheid stijgt – er is dus wel druk op de Europese Centrale Bank om de teugels nog meer te laten vieren. Cornelissen kijkt uit naar het oordeel van de ECB over de balansen van banken. Een positief oordeel van de toezichthouder zal de kredietgroei in de regio  stimuleren. Na de zomer vindt deze beoordeling plaats.

+ Ruimte voor verdere koersstijgingen aandelen; Noord-Amerika favoriet
Volgens Léon Cornelissen blijft veel overtollige liquiditeit naar de aandelenmarkt stromen, waar de waarderingen nog altijd aantrekkelijk genoeg zijn voor verdere koersstijgingen. Noord-Amerika blijft de favoriete regio voor Robeco.

De uitspraak van de Fed over de steunafbouw gaf de performance van cyclische aandelen een impuls. Cornelissen denkt echter dat defensieve aandelen, die gunstigere winstherzieningen laten zien, kunnen herstellen.
 
+ Onroerend goed aantrekkelijk ondanks sterke koersschommelingen
Door de stijging van de rente presteerde onroerend goed afgelopen maand slechter dan aandelen. "We verwachten niet dat de rente een negatieve factor zal blijven", zegt Cornelissen. De trek richting risicovollere beleggingscategorieën blijft onroerend goed nog wel even in de kaart spelen. De econoom voorziet wel sterke koersschommelingen.

- Staatsobligaties onder druk door onzekerheid over Fed
Staatsobligaties stonden afgelopen maand onder druk door winstnemingen en door onrust over het beleid van de Fed. Hoewel de koersbewegingen in de ogen van Cornelissen wat doorschoten, verwacht hij dat het rendement op obligaties door de onrust zal achterblijven bij dat op risicovollere beleggingscategorieën.

+ Positiever over high yield dan over credits en emerging debt
De Chief Economist is positief over credits, maar heeft daarbij een voorkeur voor high yield dat "nog altijd goede absolute rendementen biedt in het huidige klimaat van lage renteniveaus". Over schuldpapier van opkomende landen zijn Cornelissen en zijn team voorzichtiger geworden. Belangrijkste reden is dat meerdere centrale banken in opkomende landen de rente hebben verlaagd, waardoor hun valuta's verzwakken.