Robeco blijft positief over aandelen. Volgens chief strategist Ronald Doeswijk zorgt de gematigde economische groei voor een aantrekkelijke macro-omgeving en blijft de rente voorlopig kunstmatig laag.

Fed duidelijker over toekomstig beleid
Na de negatieve marktreactie op de uitspraken van de Fed in mei is nu sprake van stilte na de storm. Ronald Doeswijk denkt dat dit komt doordat de Fed zich nu meer inspant om duidelijkheid te geven over haar toekomstig beleid. “De centrale bank maakt onderscheid tussen het afbouwen van onconventionele beleidsmaatregelen en het handhaven van haar ruime rentebeleid om de groei van de VS te stimuleren. Dat werkt geruststellend.” De Amerikaanse economie ontwikkelt zich gunstig en de inflatie is geen reden tot zorg.

Spanning in eurozone neemt af
De economie in de eurozone is aan de beterende hand. De industriële activiteit neemt volgens vooruitblikkende indicatoren toe. Doeswijk ziet de politieke spanningen afnemen: “Griekenland kreeg complimenten van Europese bestuurders en Portugal overwon een regeringscrisis. We denken ook dat de Duitse bondskanselier Merkel geen nieuwe problemen in de periferie wil riskeren voor de verkiezingen op 22 september.”

Japanse regering blijft op koers, China vertraagt
In Japan won de regerende LDP-partij de verkiezingen voor het Hogerhuis. Nu beide delen van het parlement de regering steunen, is er meer kans op hervormingen. Een gevaar is volgens Doeswijk wel dat de premier voorrang geeft aan zijn nationalistische agenda. Nieuwe cijfers geven aan dat de groei van de Chinese economie vertraagt. Dat is ook negatief voor een opkomende economie als Brazilië.

Aandelen blijven favoriete beleggingscategorie
De beleggingsstrateeg handhaaft zijn positieve visie op aandelen. Een gematigde economische groei zorgt voor een aantrekkelijke macro-omgeving en de rente wordt voorlopig kunstmatig laag gehouden. Doeswijk en zijn collega’s verwachten wel dat de wereldwijde economische groei vanwege structurele problemen onder de trend blijft. Ook de voorkeur voor aandelen uit Noord-Amerika is ongewijzigd. “De winstherzieningen en het momentum onderstrepen de goede economische prestaties ten opzichte van andere regio's”.

Hoogrentende obligaties aantrekkelijk, staatsobligaties blijven achter
Doeswijk: “We zijn ook nog steeds positief over hoogrentende obligaties. De uitgifte van leningen waar weinig eisen aan worden gesteld heeft een recordniveau bereikt, wat niet gunstig is. Maar we verwachten weinig faillissementen en de rente op deze leningen is nog steeds relatief hoog.” Staatsobligaties vindt Doeswijk minder aantrekkelijk. Door de lage renteniveaus blijft het rendement achter bij risicovollere beleggingen.