Donderdag 1 augustus was een belangrijke dag voor de beurzen. Op die dag bleek dat Amerikaanse ondernemers veel meer vertrouwen hebben dan werd verwacht. Het ondernemersvertrouwen, dat wordt weergegeven in de vorm van een index (zie figuur), bereikte in juli het hoogste punt van de afgelopen twee jaar.

Waarom is dat nu zo belangrijk, vraagt u zich af? Het ondernemersvertrouwen is zo’n beetje de beste graadmeter om te bepalen hoe de Amerikaanse economie er voorstaat. Meer vertrouwen betekent bijna altijd meer economische groei.

keerpunt-amerikaanse-ondernemers.jpg

Maar de helft van het verhaal
Goed nieuws dus. Alleen is dit maar de helft van het verhaal. De Amerikaanse economiecijfers worden al enige tijd met argusogen gevolgd om in te schatten wat de Amerikaanse centrale bank gaat doen. Na jarenlang - en op de meest uiteenlopende manieren - de economie te hebben gestimuleerd, wil de centrale bank het een heel klein beetje rustiger aan gaan doen. Maar dat gebeurt alleen wanneer de economie het toelaat, aldus Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

Met het hoge ondernemersvertrouwen lijkt het dan nu eindelijk zo ver te zijn. Binnen afzienbare tijd schroeft de Amerikaanse centrale bank de hoeveelheid stimulering een beetje terug. De economie staat meer op eigen benen en dus kan de centrale bank een klein stapje terug doen.

Beleggers zenuwachtig
Dat klinkt mooi natuurlijk, maar zo simpel is het helaas niet. Tot dusver hebben beleggers behoorlijk zenuwachtig gereageerd op de hints van de Amerikaanse centrale bank om het beleid aan te passen. Het lijkt soms een beetje op zwemles. Zonder zwembandjes voor het eerst in het diepe voelt nog niet echt comfortabel. Veel beleggers willen wel een kijkje nemen, maar zodra ze te ver van de kant afraken, zwemmen ze snel terug.

Die onzekerheid van beleggers kan de komende tijd wel eens tot flinke bewegingen op de beurzen leiden. Het is na zoveel jaar steun van de centrale bank lastig om het weer meer alleen te moeten doen. Het zenuwachtige gedrag van beleggers tekent het soms tegenstrijdige karakter van beurs. Goed nieuws betekent niet altijd ook een goed beursklimaat.