De Fed zal de Amerikaanse economie waarschijnlijk sterk genoeg vinden om te beginnen met de afbouw van het kwantitatieve verruimingsprogramma, zegt Léon Cornelissen, Chief Economist bij Robeco.

VS-economie sterk genoeg voor afbouw QE
Gezien de verbeterde BBP- en werkgelegenheidscijfers lijkt de VS zich voldoende te hebben hersteld voor de Fed om te starten met het afbouwen van het kwantitatieve verruimingsprogramma (QE). Uitsluitsel hierover wordt verwacht na de maandelijkse bijeenkomst van de Fed op 17 en 18 september.

In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie met ongeveer 2,5% op jaarbasis, na een grote opwaartse herziening van de aanvankelijk gepubliceerde 1,7%. Deze herziening bevestigt dat de VS, gezien de grote bezuinigingen op overheidsbestedingen, veel veerkracht toont. Het werkloosheidscijfer daalde naar 7,3%, het laagste niveau sinds december 2008.

De wereld is aan de beterende hand
De wereldeconomie toont verrassend veel kracht. De Europese economie bevindt zich niet langer in een recessie. Japan kent een gematigde groei, en China toont zich onverwacht sterk, vermoedelijk weer als gevolg van stimuleringsmaatregelen.

De Duitse verkiezingen op 22 september vormen geen grote risicofactor, al is het nog afwachten hoe de toekomstige regering tegenover belangrijke EU-stabiliteitskwesties zoals de legitimiteit van noodfondsen zal staan.

China houdt vol dat de groeidoelstelling van 7,5% voor 2013 bereikt zal worden en indicatoren geven aan, dat het Japanse economische herstel aan kracht wint. Hierdoor gaat de aandacht uit naar wat de regering van Shinzo Abe hierna gaat doen met 'Abenomics'.

Neutraal over aandelen en grondstoffen
Als gevolg van de problemen in Syrië, mogelijke volatiliteit die wordt veroorzaakt door de Fed en andere geopolitieke problemen zijn we nu neutraal over aandelen en grondstoffen.

De goede rendementen die we tot nu toe hebben gezien op de aandelenmarkt zijn voor een groot gedeelte behaald door koersstijgingen en niet door winstgroei. Dat leidt tot minder opwaarts potentieel.

Het uit de markt halen van overtollige liquiditeit door de Fed zal de volatiliteit in de aandelenmarkt mogelijk verhogen, in elk geval in het begin. Dit zou de rendementen onder druk zetten.

Positief over high yield, negatief over vastgoed en staatsobligaties
We handhaven onze positieve visie op high-yield-obligaties.De performance van deze populaire beleggingscategorie is hersteld van de verstoring in juni, toen beleggers vluchtten uit risicovolle beleggingscategorieën. Maar we blijven negatief over vastgoed en staatsobligaties.