… maakt nog geen zomer, dat weten allemaal. Maar in de veelgeplaagde opkomende landen is er toch weer eentje gezien. In China om precies te zijn. Na een periode van tegenvallende groei lijkt de Chinese economie weer een klein beetje op te krabbelen.

Een belangrijke indicatie dat de economie van China weer enigszins lijkt aan te trekken, is het ondernemersvertrouwen. Net als in Europa en de Verenigde Staten zijn ook Chinese ondernemers een goede voorspeller van de economische ontwikkeling. En na een periode van afnemend vertrouwen is het sentiment onder Chinese bedrijven weer iets toegenomen, zoals hieronder is te zien.

china-ondernemersvertrouwen.jpg

Naast de verbetering van het ondernemersvertrouwen waren er nog wat lichtpuntjes. Zo maakte het Chinese Bureau voor de Statistiek onlangs bekend dat de investeringen in China vanuit het buitenland met 24% zijn gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Nu schommelen die investeringen van maand tot maand behoorlijk, maar ten opzichte van een tijdje geleden ziet het beeld er een stuk beter uit. Ondanks de lagere economische groei zien buitenlandse bedrijven nog steeds goede kansen op de Chinese markt.

Toename vrachtverkeer en elektriciteit
Andere voorbeelden zijn de toename van de hoeveelheid vrachtverkeer per spoor en de productie van elektriciteit. Deze voorbeelden klinken u misschien wat vreemd in de oren. Het zijn niet de meest gangbare indicatoren, zoals economische groeicijfers. Echter die groeicijfers moeten dan ook met een flinke schep zout worden genomen. Het was nota bene de huidige premier van China, Li Keqiang, die zich dit een paar jaar geleden liet ontglippen, uitgerekend tegen een Amerikaanse diplomaat. Om toch een goed idee te krijgen van de economische ontwikkelingen van zijn land kijkt de premier daarom ook vooral naar andere zaken, zoals de hoeveelheid vracht die per trein door het land wordt vervoerd en de hoeveelheid elektriciteit die er wordt geproduceerd. Hoe meer productie, hoe meer vraag door bedrijven en hoe meer economische activiteit.

De meest recente cijfers van China lijken er dus op te wijzen dat de economie in ieder geval niet verder vertraagt. Dat is niet alleen belangrijk voor China, maar ook voor veel andere landen in de regio. China is voor de meeste Aziatische landen immers veruit de belangrijkste handelspartner. En ook voor Europa en de Verenigde Staten is China van aanzienlijk belang. Wanneer het in China ietsje beter gaat, is dat dus positief voor de wereldeconomie als geheel.

Vooralsnog slechts één zwaluw
Kort nog even terug naar die zwaluw. Het blijft er vooralsnog bij eentje in de opkomende regio’s. Andere opkomende landen hebben het niet gemakkelijk op dit moment. Lagere economische groei is daarvan een belangrijke oorzaak. En ook het vooruitzicht op een minder uitbundig optreden van de Amerikaanse centrale bank heeft zijn invloed. Hierdoor worden beleggers en investeerders voorzichtiger. In sommige landen halen ze zelfs geld weg, waardoor de wisselkoersen onder druk komen te staan. Om een grootschalige uitstroom van vermogen tegen te gaan moeten sommige landen hun rente daarom verhogen. Een hogere rente maakt het immers aantrekkelijker om je geld daar aan te houden. Echter, een hogere rente betekent in de regel ook lagere economische groei. Het is daarom nog even wachten op de volgende zwaluw.