De vakantie is voorbij, het voetbal is weer begonnen en de regen komt al met bakken uit de hemel. Het is september! Traditioneel verre van een leuke maand voor beleggers. Dat weet iedereen. Maar een snelle blik op het scherm leert dat de wereldindex tot dusver 4% in de plus staat. Tijd om dit beleggerscliché nog eens onder de loep te nemen. Wat blijkt? September is inderdaad een magere maand voor aandelen. Echter, in de laatste twintig jaar hebben andere maanden het slechter gedaan. Een blik op kalendermaandrendementen.

Slechtste maand voor aandelen
In de figuur hieronder staan de gemiddelde rendementen per kalendermaand de S&P500 index sinds 1928. Ik gebruik Amerikaanse aandelen omdat daarvan meer historie beschikbaar is. Verder dan 1928 gaat mijn Bloomberg niet terug. De grafiek liegt er niet om. Sinds 1928 is september inderdaad veruit de slechtste maand voor aandelen. Gemiddeld genomen bedroeg het verlies dik een procent. Dat is bijna een procent minder dan februari, na september de minst aantrekkelijke maand. Ook opvallend is het verschil tussen de beste (juli) en de slechtste maand. Dat bedraagt 2,63%. Niet veel? Wel veel als we in ogenschouw nemen dat het extra rendement op aandelen dat kon worden verdiend bovenop obligaties, ongeveer 3,5% bedraagt.Nu is 1928 natuurlijk best lang geleden. Hoe scoort september als we ook naar een kortere horizon kijken? Om een antwoord op die vraag te vinden, heb ik voor een recentere periode de gemiddelde rendementen per kalendermaand berekend. Het startpunt is 1991. Niet te kort en niet te lang.

Minder pijn
Hieronder staan de gemiddelde rendementen per kalendermaand op de S&P500 Index deze kortere periode. In deze periode ziet het plaatje er toch wat anders uit. September is nog steeds een maand waarin je je geld beter ‘veilig’ op de bank had kunnen zetten. Maar, het verlies is teruggelopen tot 0.3%. Belangrijker, september is helemaal niet die horrormaand van weleer. Het rendement in juni en augustus is lager en ook het gemiddelde rendement in februari is negatief. Sinds 1991 valt de wreedheid van september voor aandelen dus eigenlijk wel mee. 
Conclusie
September is historisch gezien een slechte maand voor (Amerikaanse) aandelen. Maar de negatieve uitslagen zijn verre van constant. Sinds 1991 valt september helemaal niet zo uit de toon. Ja, het rendement is negatief, maar andere maanden deden het in deze periode slechter. Dit in tegenstelling tot het gemiddelde rendement van de maand september sinds 1928. Daaraan ontleent september met recht zijn status als ‘horrormaand’.

 

Deze column is in een uitgebreidere versie geplaatst op IEX.