Een goede belegger kijkt niet te vaak naar zijn portefeuille. Eén keer per jaar is voldoende en zo rond de jaarwisseling is een goede tijd om dat te doen.

Voor mij geldt dat niet, want mijn klanten verwachten dat ik continu de juiste beslissingen neem. Dagelijks verschijn ik op kantoor om scherpzinnige analyses te maken over aandelen die liefst morgen in waarde gaan verdubbelen. Dat het zo simpel niet ligt, realiseren de meesten zich gelukkig nog wel. Er gaan vele dagen en soms weken voorbij zonder dat er iets besloten wordt over de portefeuille. En eigenlijk is dat ook een beslissing: de portefeuille die ik gisteren had is ook vandaag nog steeds de beste.

Belegbare trends
Niettemin zijn er maar weinig aandelen waar u het hele leven op moet willen zitten. Juist doordat er zoveel partijen handelen aan de beurs, ontstaan er belegbare trends. Sommige aandelen worden mateloos populair en anderen raken uit de gratie. Daardoor bewegen aandelen over een periode van enkele jaren tussen over- en onderwaardering en is het dus rendabel om af en toe actie te ondernemen. En dat staat eigenlijk helemaal los van wat u denkt dat de economische groei volgend jaar gaat doen, waar de Amerikaanse rente naartoe gaat, of welke sociale media de markt gaan veroveren.
Het alom bekende motto is: ‘Buy low, sell high’. Ik noem deze beleggingstechniek ‘leunen’ en hij kan worden toegepast zonder enige kennis van onderliggende fundamentele ontwikkelingen. U brengt dan in kaart welke aandelen het goed en slecht gedaan hebben in 2013, kijkt hoe de waarderingen ervoor staan en gaat vervolgens ‘tegen de wind in leunen’. Beurzen of bedrijven die het slecht gedaan hebben en laag gewaardeerd zijn, verdienen de voorkeur. U moet echter oppassen als de wind stormachtig is. De ‘leuner’ wordt dan domweg omver geblazen. U wacht tot de storm is geluwd voordat u tegen de wind in gaat beleggen.

Hulp van koersgrafieken
Koersgrafieken kunnen daarbij goed helpen: uitbodeming! Meningen van analisten zijn een goed hulpmiddel om te bepalen wat uit de gratie is. Wat op dit moment niemand wil hebben, heeft veel meer koerspotentieel dan de consensus ‘koop’-aanbeveling. Het moeilijke van deze techniek is dat u vooral gewezen zal worden in de richting van aandelen waarvan u als krantenlezer de afgelopen maanden gelezen hebt dat het daar niet goed gaat en een belegging niet voor de hand lijkt te liggen. Het doet bijna fysiek pijn om deze aandelen te kopen, want als het misgaat zal uw partner (vermoedelijk uw man want de beste beleggers zijn nu eenmaal vrouwen) zeggen: “Waarom heb je dat bagger-aandeel gekocht, je wist toch dat ... etc. etc.”. Toch is het juist dat wat u moet doen!
Passen we dit nu eens toe op de Amsterdamse beurs, dan zie ik de volgende bedrijven die laag gewaardeerd zijn: BAM, Wessanen, Fugro, BinckBank en, vooruit dan maar, ook Imtech. Voor de duidelijkheid, geen adviezen maar gewoon om de gedachten te bepalen aan wat voor soort aandelen u dan moet denken. Bepaalt u zelf uw gedachten, ik weet immers vrijwel niets van deze bedrijven af.

Een langere versie van deze column verscheen eerder in DFT.