Onlangs kregen we in Rotterdam bezoek van Pablo. Pablo staat aan het hoofd van het Spaanse agentschap. Hij is, met andere woorden, schuldmanager. Het is zijn taak om de schuld van de Spaanse overheid zo gunstig mogelijk te financieren op de kapitaalmarkt, zodat de leraren betaald krijgen, en de vuilniswagens de Spaanse straten schoon kunnen houden.


Pablo gaat weer fluitend naar zijn werk. Vorige week zakte de Spaanse rente onder de 3,70%, het laagste niveau van de afgelopen 7 jaar. Indrukwekkend in het licht van de onrust op de financiële markten van de afgelopen weken. Voor beleggers is Spanje niet langer een ‘no go-area’.

Spanje is weer in trek
Sterker, ik durf Spanje weer een veilige haven te noemen. Kijk bijvoorbeeld naar de animo die er voor is. Het aanbod van nieuwe 10-jaars obligaties was bij de veiling op 23 januari zelfs vier maal overtekend. En dat is een radicale omslag, gegeven het feit dat el Tresoro Público in 2012 überhaupt niks kreeg weggezet met een lange looptijd.

Het gros van de institutionele beleggers meed Spanje – ten onrechte, want er was juist een aantrekkelijke koerswinst te behalen - en was uitgeweken naar Australië, Canada en Singapore. Ironisch genoeg de landen waar valutakoersen nu dalen in het kielzog van de kapitaalvlucht uit opkomende markten.

Blaren op de tong gepraat
Het is in die periode dat Pablo, die overigens al lang niet meer voldoet aan het ouderwetse beeld van een agentschap-ambtenaar die leningen louter administratief afhandelt, zich de blaren op de tong moest praten tijdens roadshows voor grote institutionele klanten. En nu hangen alle klanten vanzelf weer aan zijn lippen, want na het bezoek aan de Coolsingel zag hij die dag nog 7 andere partijen in Nederland. Spanje is interessant en veilig. Maar veilig is betrekkelijk. Hoe lang blijft het kalm in het eurogebied?

In Duitsland is nog onvrede
Er is reden genoeg om oplettend te blijven. Want nu in Duitsland de verkiezingen achter de rug zijn, blijkt dat Duitse beleidsmakers toch een ongemakkelijk gevoel hebben over de afwikkeling van de schuldencrisis. Illustratief daarvoor is het laatste maandbericht van de Bundesbank (Buba). Hierin wijst de Buba erop dat Duitse gezinnen gemiddeld een lager vermogen hebben dan bijvoorbeeld Italiaanse, en dat wringt als er in geval van acute geldnood bijgesprongen moet worden.

De Buba oppert dat eurolanden met hoge publieke schulden bij betalingsproblemen eerst eens zouden kunnen kijken naar particuliere vermogenden in hun land alvorens bij buurlanden aan te kloppen. Als Duitsland de boel op scherp zet over crisismaatregelen, ontstaat er weer meer risico rondom de Spaanse schuld.

Hoe rechtmatig is de OMT-bezwering?
En vergeet ook niet dat het Hof van Justitie van de Europese Unie nog een uitspraak moet doen over de Outright Monetary Transactions. Dit OMT-programma, de toezegging van ECB-president Mario Draghi om in uiterste nood staatsobligaties op te kopen om een bankroet te voorkomen, heeft voor enorme rust op de kapitaalmarkt gezorgd.

Het Hof in Luxemburg kijkt naar de rechtmatigheid van deze uitspraak van de Europese Centrale Bank. Mocht het rechterlijk oordeel negatief zijn, dan laait de onrust op de kapitaalmarkt geheid op.

Veilig is een betrekkelijk begrip
Ook Pablo weet dat het juridisch oordeel nog moet komen. Tot die tijd is zijn agenda nog volgeboekt met roadshows, en constateert hij tevreden bij zijn bezoeken aan institutionele beleggers dat Spanje niet langer afhankelijk is van hedgefunds of andere partijen die met hun kapitaalverstrekking wat korter op de bal zitten. Zijn klantenbasis wordt weer wat breder, stabieler en ook wat loyaler.

Voor Pablo is dat geruststellend, want hij wil geld voor een langere periode ophalen. Hij zint erop staatsobligaties uit te brengen met een langere looptijd, zodat hij niet om de haverklap financiering hoeft te regelen. En dat is met een reden. Pablo weet als geen ander hoe snel het tij kan keren op de Europese kapitaalmarkt. Spanje is nu weer veilig, maar houd rekening met de betrekkelijkheid van dat begrip.