Mannelijke ondernemers nemen meer risico dan vrouwen en worden daarvoor beloond met meer vermogen. Maar mannen gaan ook sneller failliet. Aandelenbeleggers doen er verstandig aan om rekening te houden met de ‘vrouw-factor’.

Onlangs viel mijn blik op een artikel op de website van Fondsnieuws, met de titel ‘Vermogen Europeanen naar 56.000 miljard euro’. Het netto vermogen van Europeanen is per eind 2013 gestegen tot boven de piek van voor de crisis. Dit blijkt uit het Wealth Report Europe van de Zwitserse private bank Julius Baer, zeg maar de Europese Quote 500. Julius Baer zet ook de tien rijkste mannen en tien rijkste vrouwen op een rijtje en dan wordt het pas echt interessant. Acht mannen hebben namelijk hun geld zelf verdiend, terwijl alle tien vrouwen hun geld geërfd hebben.

Te veel risico
Waarom dit grote verschil? Wat doen mannen beter dan vrouwen? Ik denk dat het kortweg hier op neer komt: mannen nemen meer risico. In de top-10 zien we alleen de uitschieters aan de bovenkant. De mannen in de top-10 hebben meer risico genomen en zijn beloond met meer vermogen. Maar risico nemen pakt niet altijd goed uit. De keerzijde van deze statistische waarheid is namelijk dat mannelijke ondernemers vaker failliet gaan dan vrouwen, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Natuurlijk is elke ondernemer enthousiast over zijn of haar nieuwe idee, maar vrouwen zijn wat realistischer en wegen voor- en nadelen goed af. Ze doen beter onderzoek naar de haalbaarheid van een idee.

Binnen de top-10 rijkste Europese mannen vindt je ondernemers als Amancio Ortega Gaona (Inditex), Bernard Arnault (LVMH) en Stefan Persson (H&M). Binnen de top-10 rijkste Europese vrouwen vindt je erfgenamen als Liliane Bettencourt (L’Oréal), Susanne Klatten (BMW) en Charlene Carvalho (Heineken).
Die vrouwen hebben als grootaandeelhouder een significante invloed op hun bedrijf. Bij sommige vrouwen is dat duidelijk zichtbaar, zoals Susanne Klatten bij BMW. Van anderen is bekend dat zij achter de schermen opereren, zoals Liliane de Bettencourt en Charlene Carvalho-Heineken.

De ‘vrouw-factor’
Ook uit ander onderzoek blijkt de positieve invloed van vrouwen. Recentelijk bracht Credit Suisse een dergelijke studie naar buiten. De conclusie luidt dat aandelen van bedrijven met ten minste één vrouw in de raad van bestuur of de raad van commissarissen het 18% beter doen dan bedrijven met louter mannen in deze functies. In Azië is het verschil het grootst: daar renderen aandelen van bedrijven met een vrouw maar liefst 55% beter dan de alleen-mannen-aandelen. Dat deze man-vrouw diversiteit in het bestuur een gunstige invloed heeft op de bedrijfsvoering blijkt uit meerdere studies.

Wat is dan die toegevoegde waarde? Waardoor hebben vrouwen een gunstige invloed op het leiden van bedrijven? Daar kan ik alleen maar naar gissen. Het kan zijn dat vrouwen zich bewuster zijn van het functioneren van een team en de verhoudingen daarbinnen. Ook kijken vrouwen op een andere manier naar problemen en onderkennen zij eerder de risico's. Mannen gaan zich minder hanerig gedragen als een vrouw de groep komt versterken, omdat zij dit gedrag niet accepteert.

De aanwezigheid van vrouwen in het bestuur van bedrijven leidt tot betere rendementen, zoveel is zeker. Neem daarom de ‘vrouw-factor’ mee in uw aandelenkeuze.

Deze column is eerder verschenen op de website van Fondsnieuws