We staan nog fris in een nieuw jaar vol nieuwe ideeën en kansen, maar ook vol vragen. Zal de economische groei voldoende sterk terugkeren? Zullen aandelenmarkten nog mooie rendementen kunnen opleveren? Hoe ontwikkelen zich langjarige trends? En: wat zijn de rendementsverwachtingen?

Voor wat betreft de laatste vraag: de rendementen zullen gematigder zijn dan in de afgelopen jaren. De meeste analisten zijn het erover eens dat, op voorwaarde dat omzetcijfers en winstmarges van het internationale bedrijfsleven gezond blijven, het aandelenrendement op 5% tot 7% kan uitkomen. Bij obligaties ligt het verwachte rendement een stuk lager. Voor staatsobligaties uit ontwikkelde landen is het verwachte rendement 0,25%; voor kwalitatief hoogwaardige bedrijfsobligaties kan het resultaat rond de 0,75% uitkomen. Aandelenbeleggers zouden zich op trends kunnen richten, omdat specifieke sectoren van de economie naar verwachting sterker kunnen groeien.

Er worden vier trends onderscheiden:
-‘De digitale revolutie’: Denk daarbij aan zaken als betalen met de smartphone, apparaten die gaan communiceren (‘the internet of things’), robotisering.
- ‘Industriële wedergeboorte’: Er vindt een enorme verschuiving in energievoorziening plaats. Kijk naar de VS die op weg zijn zelfvoorzienend te worden of naar de ambitieuze Europese plannen voor lokale opwekking van (zonne)energie. Als gevolgd van de geringere energie-afhankelijkheid van het Midden-Oosten en Rusland kan de maakindustrie naar de VS en Europa terugkomen.
- ‘Opkomende Middenklasse’: Voor India bijvoorbeeld verwacht men dat in 2020 de gemiddelde leeftijd 29 jaar zal zijn. Een groeiende jonge bevolking en een trek naar de steden zullen ervoor zorgen dat de bestedingskracht van deze nieuwe middenklasse in veel opkomende landen fors gaat toenemen.
-‘Gezond ouder worden’: Revolutionaire ontwikkelingen in de gezondheidszorg, onder meer door voortschrijdende digitalisering, kunnen - veel meer dan nu – klachten voorkomen. Denk maar aan slimme horloges die lichaamsfuncties meten en de uitkomsten rechtstreeks met de arts communiceren of nieuwe technieken op het gebied van medicijntoepassing: door gebruik te maken van ‘big data’ kan een behandeling veel beter op maat gemaakt worden.

Beleggingsfondsen
Voor de particuliere belegger zijn deze megatrends buitengewoon interessant, maar ook lastig om goed te volgen en steeds de juiste keuze te maken. Gespecialiseerde beleggingsfondsen, die bovendien een focus op duurzaamheid hebben, bieden uitkomst. Professionele trendbeleggers die voor u het onderzoekswerk doen door de meest interessante bedrijven te selecteren.