In beleggersland zie ik een sterke opkomst van online handelsplatforms: websites met bijbehorende apps waar al met bescheiden bedragen in CFD’s kan worden belegd. Een ‘Contract for Difference’ is een derivaat gebaseerd op bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, valuta’s of indices. Derivaat is vaktaal voor een van reële beleggingen afgeleid instrument. Je kunt ermee inspelen op prijsverschillen. Het maakt niet uit waarin wordt belegd. Als er maar beweging is, omhoog of omlaag. Dan valt er iets te verdienen...of te verliezen uiteraard.

Het valt me op dat de verschillende aanbieders een sterke presentatie hebben, die vooral jongeren moet aanspreken. Eenvoud, eigentijds taalgebruik, inzet van social media. Beleggen vanuit je broekzak of liggend in bed. Beleggen is nog nooit zo gemakkelijk en leuk geweest. De funfactor moet weer terug. Een knap staaltje marketingcommunicatie. Gelukkig wordt er wel gewaarschuwd voor de risico’s. Die zijn echter ondergeschikt. De nadruk ligt op snel geld verdienen.

Korte termijn
Eerder gebruikte ik het woord beleggen. Dat is te veel eer. De term handelsplatform zegt het al. Je bent een handelaar, ‘trader’, die uit is op kortetermijngewin. Dit staat wat mij betreft ver van beleggen. Je bent aan het speculeren, waarmee deze activiteit dicht tegen casinobezoek aan ligt. In principe kies je zelf waarin je wilt speculeren. De informatie is niet uitbundig; er ligt geen beleggingsfilosofie aan ten grondslag. Ook kun je op een bepaald platform het handelsgedrag van collega ‘traders’ kopiëren.

Lange termijn
Serieus beleggen betekent dat je, hoe lastig dit misschien is, begint met na te denken over je financiële toekomst. Welke doelen wil je wanneer realiseren? Welke middelen heb je nu en straks beschikbaar om het benodigde vermogen op te bouwen? En hoeveel risico kan en wil je accepteren? Je moet een gebalanceerde beleggingsportefeuille samenstellen, niet gehinderd door kortetermijnverleidingen. Starten door periodiek (kleine) bedragen te investeren is een goede strategie om het hoofd te bieden aan de soms sterke koersschommelingen op de financiële markten. Jonge, startende beleggers ontbreekt het meestal aan beleggingskennis. Uitbesteden aan een mixfonds is dan een mogelijke optie. Een mixfonds belegt kortweg wereldwijd in ‘echte’ aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Daarnaast heeft langetermijnbeleggen ook een maatschappelijk belang. Je investeert namelijk direct in de reële economie.

Fun beleggen
Ben ik een tegenstander van ‘beleggen voor de lol’? Nee, ik vind alleen dat deze activiteit weinig met beleggen van doen heeft, omdat de risico’s onderschat worden. Het is speculeren op kortetermijnprijsverschillen. Als je dat wilt doen, doe het dan met geld dat je mag verliezen. Het zou jammer zijn als potentiële beleggers afhaken door negatieve ervaringen met speculeren. Koop eens het boek ‘Beleggen voor dummies’ of volg een online cursus om thuis te raken in de beleggingsmaterie. Je zult dan ervaren dat beleggen absoluut niet saai is, mits je bereid bent gedisciplineerd je langetermijnbeleggingsplan uit te (laten) voeren en te (laten) onderhouden.

Zelf een beleggingsportefeuille maken of bijhouden? Bekijk de Robeco Quick Course

Deze column verscheen eerder op detelegraaf.nl