Zijn obligaties te duur? Is er zelfs sprake van een zeepbel die binnenkort op knappen staat? Nu men in een groot deel van de Europese obligatiemarkt met een negatieve rente rekent, is dit een vraag die me steeds vaker wordt gesteld.

Dat obligaties te duur zijn, lijkt daarbij eigenlijk wel duidelijk. Een Duitse staatslening met een looptijd van 10 jaar die slechts 0,2% rendement geeft: daar kun je als belegger echt niet warm voor lopen. Als evenwichtswaarde wordt weleens verwezen naar de nominale groei van een economie; die ligt voor bijvoorbeeld Duitsland voor de periode 2015-2016 op ongeveer 2,5%. Daar zit de rente een heel stuk vandaan.

De vraag is echter of ‘te duur’ hetzelfde is als een gevaarlijke zeepbel die op knappen staat. Obligaties lijken absoluut niet op een klassieke zeepbel. Wat ontbreekt, is de euforie, de gekte, de opgewonden gesprekken op feestjes over het laatste succesvolle obligatiefonds. In de aanloop naar de IT-bubbel in 2000 had iedereen het over de ontwikkelingen in de technologiesector en zelfs mijn vrienden die niets met de beurs hadden, belegden indertijd in internetfondsen. Dat momenteel 80% van de professionele fondsbeheerders geen interesse heeft in obligaties is, denk ik, een redelijk goede indicatie hoe weinig euforisch de professionele belegger momenteel is. Om van de particuliere belegger nog maar te zwijgen.

Dat er zonder euforie toch sprake is van een beleggingscategorie die door veel fondsbeheerders bestempeld wordt als de meest overgewaardeerde beleggingscategorie, geeft aan dat er bij obligaties iets anders aan de hand is dan bij een klassieke zeepbel. Wat dat anders is, is uiteraard ook duidelijk: het is niet de massa die de obligaties zo duur maakt, het zijn de centrale banken. Aangezien het niet de gekte van de markt is die tot de hoge waardering heeft geleid, maak ik me ook niet zo’n zorgen over een knappende zeepbel: zowel de rit omhoog als de rit naar beneden zijn stevig in handen van de monetaire autoriteiten. Knappen zal de zeepbel naar mijn verwachting dus ook niet. Eerder zal het lijken op een ballon die treiterig langzaam en met veel gepiep leegloopt.

Lukas Daalder is Chief Investment Officer bij Robeco Investment Solutions. Deze column werd eerder geplaatst in het Financieele Dagblad.