Toen de internetbubbel aan het einde van de jaren negentig werd opgeblazen, was de term zeepbel nog een relatief onbekend fenomeen. Zeker, de meeste mensen kenden het verhaal van de tulpenbollen wel, maar om nou te zeggen dat dat veel indruk maakte, nee.

Het was een beetje een leeg begrip, dat niet opwoog tegen de stoere verhalen over de koerswinst die behaald werd bij de aanschaf van het laatste internet-snoepje-van-de-week.
Na het leeglopen van de internetbubbel en het klappen van de Amerikaanse vastgoedzeepbel is iedereen zich inmiddels terdege bewust van de ernst van de zaak. Zeepbellen zijn niet langer een vermakelijk verhaaltje over tulpenbollen ter waarde van een grachtenpand. Het staat ondertussen synoniem voor crisis, werkloosheid en ellende. Niet meer dan terecht dat daar met de nodige aandacht naar gekeken wordt dus.

Het probleem is echter dat het zeepbel spotten daarmee lijkt uitgegroeid tot de nieuwste volkssport. De oogst van de afgelopen twee jaar is imposant: na de zeepbel in bitcoin, in Amerikaanse aandelen en in goud, volgden zeepbellen in obligatiemarkten, biotech en olie elkaar in een versneld tempo op. Je kunt door de zeepbellen het bad bijna niet meer zien.

Checklist
Mijn eerste gedachte was om een nieuwe zeepbeletiquette voor te stellen. Een checklist die iedereen af moet werken voordat het Z-woord gebruikt mag worden.
  • Duur, zoals bij Amerikaanse aandelen? Aardig begin, maar zeker niet voldoende om het gelijk een zeepbel te mogen noemen.
  • Geen euforie of massahysterie bij staatsobligaties? Sorry, geen zeepbel.
  • Heeft het geen grote gevolgen voor de economie, zoals bij bitcoin? Valt ook af: het moet wel een beetje exclusief blijven.
  • Knapt hij pas over een jaar? Voor op de reservelijst.

Kansloos uiteraard. ‘Zeepbel!’ roepen is bijna net zo leuk als ‘Wolf! ’ en dat plezier laat niemand zich door een paar arbitrair gekozen regels ontnemen. Onder het motto if you can’t beat them, join them, heb ik daarom voor Plan B gekozen. Plan B? Jazeker! De Zeepbel Top Tien, inclusief stijgers, dalers, nieuwkomers en een heuse tipparade, van jonge zeepbellen die nog niet genoeg onder de aandacht zijn gebracht.

Mijn tip voor dit moment? Chinese aandelen! De afzwakkende Chinese economie ten spijt, is de Shanghai CSI 300 index de afgelopen acht maanden 110% in waarde gestegen, geholpen door een enorme aanwas van particuliere beleggers. De waardering van Chinese aandelen ligt hiermee in koerswinsttermen momenteel 50% boven die van andere opkomende markten en zelfs 15% boven die van de geïndustrialiseerde landen.
De markt is duur, er is sprake van euforie en gegeven dat we het over de Chinese economie hebben, kan de impact groot zijn als de zeepbel knapt. Het enige nadeel? De zeepbel is nog jong: het knappen kan nog best wel even op zich laten wachten.

Deze column verscheen eerder Het Financieele Dagblad