Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Duurzaam hoeft niet groen te zijn

Duurzaam hoeft niet groen te zijn

09 jun 2015 | Visie1441 views

Als particulieren kiezen voor groen beleggen of groen sparen, dan is dit vaak door belastingbesparing ingegeven. De overheid bevordert dit nog met een flinke vrijstelling op het belastbare inkomen én een heffingskorting. Op zich interessant, al neemt het aantal groenprojecten snel af. Naast het belastingvoordeel is er een ethische reden om te beleggen.

Duurzaam beleggen gaat verder dan groen

Het fiscale aspect is voor doorgewinterde beleggers echter ondergeschikt aan het realiseren van een verantwoord hoger resultaat. Dan is het belangrijk om in die bedrijven te beleggen, die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. Goed ondernemerschap, gezonde sociale omstandigheden en aandacht voor het milieu zijn voor deze ondernemingen zwaarwegende principes. Uiteindelijk zal blijken dat zij winstgevender zullen zijn dan bedrijven die het met deze factoren niet zo nauw nemen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Aandelenselectie

Aanbieders van beleggingsfondsen en institutionele beleggers, hebben internationaal gebruikte ESG-factoren (Environment, Social en Governance) in hun beleggingsprocessen ingebed. Daarmee wordt het mogelijk een actieve rol te spelen bij het verduurzamen van bedrijven. Overheid en consumenten stellen immers steeds hogere eisen aan zowel de leefomgeving als aan het bestuur, bedoeld in de meest ruime zin. Fondsenaanbieders nemen deze verantwoordelijkheid en vertalen dit naar hun aandelenselectie.

Actief aandeelhouderschap

Beleggingsfondsen hebben substantiële belangen in een verscheidenheid aan ondernemingen. Dat betekent dat zij een zware stem hebben op aandeelhoudersvergaderingen. Door samen met grote institutionele beleggers op te trekken, kunnen zij invloed op de bedrijfsprocessen uitoefenen. Daaraan voorafgaand is met een bedrijf doorgaans al vaker een actieve dialoog gevoerd over thema’s als bedrijfsstructuur, zeggenschap, winstdeling, maatschappelijk- en milieubeleid.

Voorbeeld

Bij een industrieel voedingsmiddelenbedrijf was sprake van langdurig overmatig watergebruik; verspilling van een natuurlijke hulpbron. Door hierover actief het gesprek aan te gaan, heeft het bedrijf zijn productieprocessen aangepast, waardoor er uiteindelijk beter en efficiënter kan worden geproduceerd.
Hier komen de belangen van de belegger en de onderneming samen: een winstgevender onderneming, waarvoor de belegger en de samenleving als geheel wordt beloond. Een maatschappelijk duurzame verbetering is daarmee meteen ook economisch duurzaam.

Hoe machtig is de institutionele aandeelhouder?

Naast actief stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, dat van doorslaggevende betekenis voor verandering kan zijn, bestaat het zware middel van uitsluiting. Als alle vormen van dialoog niet het gewenste effect hebben, kunnen bedrijven worden uitgesloten. Redenen kunnen zijn: slechte arbeidsomstandigheden, verspilling van grondstoffen, fraude en corruptie. Grote beleggers zullen dan hun belang in de onderneming verkopen.

Ethisch of economisch?

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. In onze moderne wereld volstaat het echter niet uit alleen principiële of ethische motieven te beleggen. Juist door een actieve rol te spelen bij het ‘beter maken’ van bedrijven, draag je als belegger bij aan een gezonder klimaat. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Deze column verscheen eerder op telegraaf.nl.

Meer weten over duurzaamheid volgens Robeco? Klik hier

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel