Beleggers die zich vooral gericht hebben op de ontwikkelingen in Griekenland, hebben wellicht een nog belangrijker ontwikkeling gemist: de mogelijke implosie van de Chinese aandelenmarkt.

Na een verbazingwekkende stijging van de aandelenmarkt, die achttien maanden aanhield, hebben de Chinese aandelen sinds half juni een derde van hun waarde verloren. Groot probleem is dat de koersstijging aangewakkerd werd door miljoenen Chinezen die beleggingsrekeningen openden om gemakkelijk geld te verdienen, zonder noodzakelijkerwijs beleggingsadvies in te winnen.

De plotselinge koersval doet denken aan de crash van 2008, hoewel de Chinese autoriteiten ongetwijfeld een valscherm zullen uitwerpen door tegen het weekend extra geld in de markt te pompen door aandelen op te kopen, meent Lukas Daalder, Chief Investment Officer. Daalder: “De daling van de Chinese aandelenmarkt zou niet als een verrassing moeten komen. De aandelenkoersen waren wat waardering betreft een te positieve weerspiegeling van de onderliggende bedrijfswinsten. Hoewel er op dit moment een gat gaapt tussen beide grootheden, blijft de reële Chinese groei sterk.”

China heeft twee aandelenbeurzen op het vasteland: de grote Shanghai Composite en zijn buurman de Shenzen Composite. Samen zijn de indices van deze beurzen USD 8.5 biljoen waard. De Chinese markt is na de Amerikaanse de grootste ter wereld. Een deel van de handel is voorbehouden aan Chinese burgers, de zogenoemde A-aandelen. Daardoor hebben deze aandelenbeurzen de neiging slechts beperkt andere beurzen te volgen, zoals de MSCI China, de Hong Kong Hang Seng of de MSCI Wereld index. Ze hebben immers een ander koperspubliek.

Volgens Daalder is de aandelenmarkt niet langer een weerspiegeling van de onderliggende economische activiteit, waardoor bubbels zijn ontstaan in delen van de markt. “Een aandelenbeurs die op deze manier uit de pas loopt, gedreven door beleggers die zich waarschijnlijk niet bewust zijn van de risico’s en die hun beleggingen financieren met geleend geld: dat zijn ingrediënten voor een klassieke bubbel. Een bubbel die op barsten staat als we kijken naar de ‘uitverkoop’ die zich in de afgelopen drie weken heeft afgespeeld. De geschiedenis leert ons dat zo’n barstende bubbel een pijnlijke gebeurtenis is. Kapitaalvernietiging, schuldenlast en faillissementen belemmeren verdere economische groei. Het mag dan wel een lokale gebeurtenis zijn, maar we hebben het wel over de een-na-grootste economie ter wereld.”

Volgens Daalder zullen de Chinese autoriteiten de zaken niet te veel uit de hand laten lopen. Afgelopen weekend werd door de regering al vers geld in de markt gepompt. “We verwachten dat de regering zo veel als mogelijk zal blijven ingrijpen om erger te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat het doel is om de prijsniveaus terug te brengen naar de stand van midden juni. Maar de autoriteiten hebben er belang bij de beweeglijkheid  van de Chinese aandelenbeurzen te verlagen.”