Na een periode van langdurige onderhandelingen, is er witte rook uit de onderhandelingsschoorsteen gekomen: Griekenland en de EU hebben een voorlopige deal. Het risico van een Grexit op de korte termijn is daarmee aanzienlijk geslonken. De aandelenmarkten hebben positief gereageerd op het feit dat een akkoord is bereikt, de koersen stegen licht.

In het kort:
  • Beurzen reageren positief op deal
  • Europese privatiseringseis nog grootste breinbreker 
  • De kans op een Grexit schat Léon Cornelissen, Hoofdeconoom Robeco, op termijn op 30%
De komende dagen zal de Griekse premier Tsipras nog niet toekomen aan het inhalen van de verloren slaap. Hij moet in recordtempo wetten door het parlement jagen die tegemoet komen aan de voorwaarden van de geldschieters.  Deze wetten gaan onder meer over een nieuw btw-stelsel en een versobering van het pensioenstelsel. Regeringspartij Syriza heeft geen meerderheid in het parlement. Vrijdag weigerden zeventien Syriza-parlementariërs met de onderhandelingen in te stemmen en nog eens vijftien gaven slechts voorwaardelijke steun. Hoofdeconoom Léon Cornelissen: “Maar Tsipras zal voldoende steun krijgen van de euro-vriendelijke partijen in het parlement. En hij weet zich gesteund door het feit dat 85% van de Grieken in de eurozone wil blijven. Ik verwacht vooral een zeer stevig debat over de afgedwongen privatisering ter waarde van 50 miljard. Daarmee geef je als land toch een deel van je soevereiniteit op. Het zal moeilijk worden en de kans op nieuwe verkiezingen in Griekenland is groter geworden, maar op korte termijn voorzie ik geen problemen.” Die zijn volgens Cornelissen wel te verwachten op de middellange termijn, als de voorgestelde maatregelen ook daadwerkelijk geïmplementeerd moeten worden. “De kans op een Grexit is daarmee niet helemaal verdwenen. Maar ik schat de kans nu op 30-70 in plaats van 70-30.”

Duitsland, Nederland, Finland
De afspraken die gemaakt zijn, moeten in verschillende landen op nationaal niveau langs het parlement, onder meer in Finland, Nederland en Duitsland. Cornelissen: “Ook de Duitse Bondskanselier Merkel zal het zwaar voor de kiezen krijgen, maar ik verwacht niet dat in welk land dan ook het nationale parlement de deal zal wegstemmen.” De komende dagen zijn cruciaal. Op 20 juli moet Griekenland EUR 3,5 miljard terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Als het land in gebreke blijft, gaat het alsnog failliet. Dan zijn alle onderhandelingen en de excessieve hoeveelheid energie die daarin is gestoken, voor niets geweest. “Tsipras moet er alles aan doen om de wetgeving op tijd klaar te krijgen. Op vertrouwen hoeft hij namelijk niet meer te rekenen. Het referendum was een slecht idee en hij moet daar nu voor boeten.”