Zowel Europese als Arabische effectenbeurzen openden vanochtend met een fors lagere stand, als gevolg van de Chinese koersmalaise. De haperende economie zorgt in China al langer voor scherpe dalingen. Zeven vragen aan Jeroen Blokland, senior portfoliomanager bij Robeco Investment Solutions.

Wat is de oorzaak van deze plotselinge koersdaling?
“De afgelopen jaren zijn de koersen steeds maar omhoog gegaan en de waardering van aandelen steeg mee. Aandelen waren daarmee best duur geworden. Nu hapert het herstel van de wereldeconomie, vooral omdat China, de-een-na-grootste economie ter wereld, teleurstellende groeicijfers laat zien. Omdat de Chinese groeicijfers niet altijd even betrouwbaar zijn weten we nooit helemaal precies hoe het gaat in China. Maar dat de economie afkoelt, is evident. Omdat de Chinese economie minder groeit dan verwacht, daalt de vraag naar producten en daarmee de vraag naar én de prijs van olie en grondstoffen. Dat laatste is vrijwel altijd slecht nieuws voor opkomende economieën, die juist vaak afhankelijk zijn van inkomsten uit grondstoffen. Er is al wat langer onzekerheid over het herstel van de wereldeconomie en dat zie je terug in de recente beweeglijkheid van de koersen.”

Kwam de daling onverwacht?
“Wat er nu gebeurt, is niets anders dan een langverwachte correctie: de euforie verdwijnt uit de markt en de koersen komen onder druk te staan. Wanneer de koersdaling precies zou inzetten is altijd lastig te zeggen. Timen is lastig maar ook daar is een aanpak voor.”

Wat gebeurt er nu op korte termijn?
“De opmars van de aandelen heeft lang geduurd. Het komt regelmatig voor dat beurzen even pas op de plaats maken. De Chinezen zullen ongetwijfeld gaan sturen op stabilisatie, wat overigens niet hoeft te betekenen dat de koersen op korte termijn zullen herstellen.”

En op langere termijn?
 “Voor de langere termijn zijn we beslist niet negatief over aandelen. We verwachten dat aandelen het op lange termijn beter blijven doen dan obligaties.”

Wat kan ik doen?
“Stilzitten als je geschoren wordt is het motto. Koersdalingen horen onherroepelijk bij beleggen. Wie uitstapt, kan twee keer de trein missen. Je maakt verlies door uit te stappen, maar je mist ook het herstel, dat even onherroepelijk gaat volgen. Wie geld over heeft, moet zijn oren en ogen open houden. Bij een uitstroom uit de markten kunnen koopmomenten ontstaan. Ook een daling van de volatiliteitsindex [de beweeglijkheid van de aandelen, red.] kan een signaal zijn.”

Wat doet de fondsmanager van Robeco ONE?
“Bij dit soort heftige gebeurtenissen doen we op de heel korte termijn niets. Wij hadden deze ontwikkeling voorzien en waren de afgelopen periode al wat meer conservatief geworden. En nu gaan we kijken: welke kansen ontstaan er in deze nieuwe situatie, welke doen het wel goed en welke categorieën zouden helemaal niet zo afgestraft hoeven te worden?”

Kan ik misschien beter gaan sparen*? Ik hoorde dat de Fed de rente gaat verhogen.
“Over het algemeen verhoogt de Fed de rente als de economie redelijk tot goed presteert en aandelen doen het in zo’n situatie vaak goed. Over de komende renteverhoging wordt veel vaker gecommuniceerd dan anders. Een renteverhoging kan dan ook geen verrassing zijn en de invloed op de markten zal beperkt zijn. De timing van de eerste renteverhoging is onderwerp van discussie, maar de rente is heel laag en zal nog lang laag blijven. Dit zal geen obstakel zijn voor de koersontwikkeling van aandelen.”

*Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.