Terug van vakantie ben ik aan mijn laatste column begonnen. De laatste, want na 45 arbeidsproductieve jaren vind ik het nu een goed moment om te stoppen. Waar wil ik het nog over hebben? Nu viel ik met mijn neus in de boter omdat er weer paniek op de beurzen was. Aanleiding: de Chinese ‘Bamicrisis’ zoals sommigen deze noemen. En alweer waren er mensen die er in tuinden.

Uitleg
Veel experts, vaak ook columnist, hebben duiding gegeven aan de gebeurtenissen. Ze hebben dat goed gedaan en dat hoef ik hier dan niet te herhalen. Waar ik opnieuw in teleurgesteld ben, zijn de reacties van de media en van sommige particuliere beleggers.

De media
De Chinese koersval en de kramp waarin de rest van de wereldwijde beurzen schoot, was ‘gefundenes Fressen’ voor de media. Onmiddellijk werd het vuurtje opgestookt: ‘Er is een nieuwe economische crisis op komst, ‘een nieuwe wereldwijde beurscrash is onvermijdelijk’. Een radiojournalist, in gesprek met een expert van Rabobank, wilde namens haar vriendin nog één vraag stellen: Of het verstandig is nu je geld bij de bank weg te halen?’ Ik zat op dat moment in de auto en het scheelde niet veel of ik was van ergernis tegen de vangrail gecaramboleerd.

De particuliere belegger
De negatieve reacties en verwijten aan beleggingsprofessionals op websites van financiële dienstverleners logen er ook nu weer niet om. Laat ik het nog één keer vertellen: beleggen is vermogen opbouwen voor een lange-termijn persoonlijk doel. Dat betekent dat je de kortetermijnrisico’s van vraag en aanbod op de beurzen moet accepteren. Daar kun je als particulier en zelfs als professional moeilijk op anticiperen.

Nervositeit
De wereld is klein geworden. Tijdsverschillen bestaan niet meer, dankzij nieuwe media is nieuws in een milliseconde gecommuniceerd. Veel houdt ons bezig: vreselijk oorlogsgeweld in het Midden-Oosten, spanningen aan de Europese oostgrens, vluchtelingendrama’s die we nauwelijks aan kunnen...... Mensen hebben veel aan hun hoofd. Je moet alles maar kunnen begrijpen en verwerken. En dan doen de financiële markten ook nog eens raar. Men is erg nerveus en angstig voor de toekomst. Intolerantie en frustratie krijgen dan een kans. De emotie wint het al weer van de ratio.

Wat nu te doen?
Hebt u een beleggingsportefeuille, dan doet u er goed aan ‘te blijven zitten’ bij beursonrust. De lange termijn voor ogen houden, niet afwijken van het gekozen beleggingsbeleid en jaarlijks portefeuilleonderhoud plegen. Voor startende beleggers, die periodiek een bedrag investeren: dit is een mooi koopmoment. Het middelt zich positief uit met eerdere aankopen. Wees ervan overtuigd dat beleggingsexperts u met raad en daad terzijde willen blijven staan. Ik heb dat in ieder geval 45 jaar met enthousiasme mogen doen.

Afscheid
Sinds november 2009 heb ik maandelijks een bijdrage mogen leveren aan deze rubriek. Ik heb aandacht besteed aan financiële educatie en het belang van vermogensvorming voor het voetlicht gebracht. Of dat is gelukt, is aan u om te beoordelen. Ik heb er veel plezier aan beleefd. Continuïteit is belangrijk en daarom geef ik het stokje graag over aan mijn ervaren collega Patrick Damen. Het gaat u allen goed en blijft u zich realiseren dat de toekomst belangrijker is dan het heden of het verleden.