De volatiliteit die Robeco voor 2015 voorspelde en die we als beleggers in ruime mate kregen, houdt ook komend jaar nog wel even aan op de financiële markten. Verder verwachten de samenstellers van de Robeco Outlook 2016 dat de wereldeconomie aantrekt, maar niet heel veel. Chief Investment Officer Lukas Daalder: “We zijn positief over risicovolle beleggingen zoals aandelen en high yield-obligaties. Dat is de kern van Robeco’s vooruitblik op 2016.”

Hoofdeconoom Léon Cornelissen vervolgt: “Voor 2016 verwachten we dat de wereldeconomie aantrekt, maar niet heel veel. We voorzien geen algemene crisis in opkomende markten en ook geen recessie in China, maar duidelijk is wel dat de risico's de laatste tijd zijn toegenomen. Onze prognose is dat de wereldwijde inflatie ongeveer 1 procent stijgt.”

Voorzichtige aanpak Fed
 “De huidige vertraging van de Amerikaanse economie en de toenemende zorgen over China en andere opkomende markten zijn voor ons reden om een voorzichtige aanpak van de Amerikaanse centrale bank (Fed) te verwachten”, aldus Cornelissen. “Het blijft afwachten of we in 2016 een aanzienlijke versnelling gaan zien van de Amerikaanse economische groei. We voorspellen een groei van 2,5% (in lijn met 2015) en slechts twee bescheiden renteverhogingen in de loop van het jaar.”

Chinese groeivertraging
De Chinese regering tolereert geen al te grote verzwakking van de economische groei, vanwege de behoefte aan maatschappelijke stabiliteit. Cornelissen: “Het is dan ook niet waarschijnlijk dat de Chinese regering de groeidoelstelling voor 2016 aanzienlijk gaat verlagen. Vermoedelijk kiest ze voor een doelstelling van 6,5%, in lijn met het nieuwe vijfjarenplan.”

ECB breidt steun uit
Het lijkt erop dat nu ook de Duitse economie in de problemen komt, omdat onder andere de industriële orders in de eurozone sterk zijn gedaald. Cornelissen: “Daarom verwachten we dat de Europese Centrale Bank het huidige kwantitatieve verruimingsprogramma gaat uitbreiden.”

Programma Japan weinig geloofwaardig
Over Japan kan Cornelissen niet enthousiast worden. “De Japanse regering heeft Abenomics 2.0 geïntroduceerd, maar we vinden dit nieuwe programma niet erg geloofwaardig. Een tijdschema ontbreekt en ook zijn er geen details gegeven over de te behalen doelstellingen.”

Volatiliteit blijft
En hoe zit het met de volatiliteit die in 2015 voor zoveel ophef zorgde? Daalder: “De economische en monetaire verschillen tussen landen zullen ook in 2016 zorgen voor flinke bewegingen op de financiële markten. De huidige koersen wijzen echter niet op een dreigende crash van de aandelenmarkt. Een wereldwijde recessie is niet ons basisscenario. Geopolitieke risico's spelen een belangrijke rol, maar dat is niet nieuw.”

Positief over aandelen en high yield
De waarderingen van aandelen zijn verder toegenomen, wat het vooruitzicht op bovengemiddelde rendementen verlaagt. Daalder: “In het scenario van beperkte maar toenemende economische groei, dat we verwachten voor 2016, zijn we toch positief over risicovolle beleggingen zoals aandelen en high yield-obligaties.”

Beleggen is een kwestie van de lange termijn. Het is dan ook raadzaam om verder te kijken dan 2016. Voor onze vooruitzichten voor de periode 2016-2020 verwijzen we naar het artikel 'Hogere groei en de terugkeer van inflatie in de komende vijf jaar'.