• Voortzetting accent op categorie aandelen
  • ECB-besluit veroorzaakt teleurstelling
  • Grondstoffenmarkten blijven tegenvallen
  • Voorkeur voor bedrijfsobligaties met lage gevoeligheid voor rentestijging

Ontwikkelingen op de financiële markten
Na de sterke koersbeweging in oktober gingen de financiële markten in november in een lagere versnelling verder. Beleggers keken eigenlijk al uit naar december, waarin zowel de Europese Centrale Bank  (ECB) als de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, hun beleidsmaatregelen bekend maken. Met name de renteontwikkelingen én de beweging op de grondstoffenmarkten bepaalden de stemming de afgelopen maand.

De euro werd in november in de aanloop naar het ECB-besluit zwakker. Niet alleen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar tegenover alle belangrijke valuta’s in de wereld. Dit zorgde ervoor dat de beleggingsrendementen in euro’s gemeten vrij goed waren. De brede MSCI Wereld- aandelenindex steeg in euro’s  3,7% deze maand. Zonder het valuta-effect bleef daar maar 0,3% van over.

De lagere euro was een stimulans voor de Europese aandelenbeurzen. De Duitse beurs was met +4,9% de sterkste stijger de afgelopen maand. De Nederlandse AEX-index steeg 1,6%. Aandelen van opkomende landen presteerden in november opnieuw minder goed dan aandelen uit de ontwikkelde markten. Vooral in Azië hadden de aandelenmarkten het moeilijk. De Chinese markt daalde met -3,4% en ook Hong Kong (-2,7%) en Korea (-2,1%) hielden de voeten niet droog.

De ECB besloot de steun aan de markten uit te breiden met een verlaging van de rente. Daarnaast blijft de ECB maandelijks EUR 60 mld aan obligaties aankopen, waarbij zij de termijn verlengd heeft met een half jaar tot maart 2017. Dit viel de markten tegen, omdat het de verwachting was dat het pakket in ieder geval zou worden uitgebreid. Na de bekendmaking volgde dan ook een forse daling op de aandelenmarkten.

Tegenover de renteverlaging van de ECB, waarmee de geldhoeveelheid nog groter wordt, staat de naderende renteverhoging van de Fed. Dit zorgt voor een verkleining van de geldhoeveelheid. De financiële wereld houdt hier al geruime tijd rekening mee. In november nam de Fed hierover de meeste twijfel alvast weg. Tenzij de laatste economische cijfers ineens ernstig tegenvallen, gaan we ervan uit dat de Fed de rente in de VS iets verhoogt. De dollar werd vooruitlopend hierop al sterker. De Amerikaanse aandelenbeurzen kwamen in november nauwelijks van hun plaats en de winst voor 2015 is voorlopig een bescheiden 3%.

De vrije val van de grondstoffenmarkten is nog steeds niet ten einde. De olieprijs daalde met meer dan 10%. Industriële metalen leverden zo’n 7% in. Deze ontwikkelingen hebben ook invloed op de vooruitzichten van wereldwijde aandelen en sommige high yield-obligaties. Door de lage grondstofprijzen hebben ondernemingen in de energiegerelateerde sectoren het moeilijk, met lagere winsten en meer faillissementen tot gevolg.

Aandelen

De categorie aandelen hebben we in de afgelopen maanden in stapjes opgehoogd naar een hoger dan gemiddeld gewicht. We denken dat aandelen in de komende periode de favoriete beleggingscategorie zal zijn omdat ze relatief een hoog rendement opleveren. En de wintermaanden zijn seizoensmatig de beste periode om in aandelen te beleggen.

Binnen aandelen hebben we onze voorkeur voor Europese en Japanse aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen verder aangezet. We denken dat Europese aandelen gaan profiteren van het ruimere beleid van ECB. Ook voor Japan denken we dat er nog verruimende maatregelen van de centrale bank in het vat zitten, waardoor er meer geld naar de aandelenmarkten kan stromen. In de VS zien we juist het omgekeerde, waardoor Amerikaanse aandelen naar verwachting minder hard zullen stijgen.

We vinden opkomende markten nog steeds minder aantrekkelijk dan aandelen uit de ontwikkelde landen. Het gewicht is lager dan het langetermijngemiddelde. De Aziatische opkomende landen hebben veel last van de teruglopende Chinese economie en Brazilië zit nog steeds in een recessie.

Obligaties
De rente staat wereldwijd op lage niveaus. Voor de Europese rente op staatsobligaties verwachten we dat deze op de langere termijn weer gaat stijgen. Een stijgende rente betekent dat het rendement op bestaande staatsobligaties negatief zal zijn, reden waarom we deze categorie onderwegen.  

Daarom is een volgende stap gezet om het gewicht van staatsobligaties verder te verlagen ten gunste van bedrijfsobligaties met een hoger risico. De rente die een belegger krijgt op deze obligaties, is over het algemeen hoger dan de rente op staatsobligaties. Dit wordt in vaktermen ook wel de opslag genoemd. Een stijgende rente heeft uiteraard ook effect op het rendement van bedrijfsobligaties. Echter, we kiezen ervoor om te beleggen via een beleggingsfonds waarin het negatieve gevolg van een stijgende rente sterk gereduceerd wordt. We willen op deze manier wel profiteren van de opslag voor het (kleine) extra risico dat we lopen door in bedrijfsobligaties met een hoger risico te beleggen. Voor de categorie obligaties als geheel handhaven we een lichte onderweging.

Verwachte prestaties van de beleggingscategorieën

Voor een uitleg van de tekens, zie toelichting voorbeeldportefeuilles